[BLOG] De beste wensen!

[BLOG] De beste wensen!

Inmiddels zijn de gezellige kerstdagen alweer achter de rug en maken we ons op voor oud & nieuw.

Vuurwerk afsteken, champagne drinken en uiteraard oliebollen eten! Oliebollen zijn, net als appelflappen en appelbeignets, niet weg te denken bij 31 december.

Oliekoeken 

Maar waarom eten we oliebollen met oud & nieuw? En waar komen ze eigenlijk vandaan? Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de oorspronkelijke oliebol een oliekoek was. Dit was een platte koek die gemaakt werd van houdbare ingrediënten, zoals meel en suiker. Men at deze in de Middeleeuwen om de vasten periode af te sluiten (van 11 november met Sint Maarten tot kerstmis). Deze oliekoeken werden gebakken in reuzel en lijnzaadolie of raapzaadolie en bevatten behoorlijk wat calorieën en vet, zodat de mensen goed de winter door zouden kunnen komen.

In de zeventiende eeuw kwamen er betere ingrediënten en baktechnieken, waardoor de mensen er beter in slaagden om een luchtig beslag te maken om bollen van te kunnen bakken. Vanaf de negentiende eeuw is de oliebol een echte oudejaarssnack geworden.

Oliebol, jummie, appelflap of appelbeignet?

Het is allemaal lekker! Toch? Mijn favoriet is de appelbeignet: Een frisse appelschijf met een toefje banketbakkersroom gemengd met amandelspijs in het midden, verpakt in roomboterbladerdeeg. Heerlijk, die zou ik het hele jaar door wel kunnen eten. Maar of een appelbeignet ook de beste keuze is tussen alle oud & nieuwsnacks? Helaas niet...

Ik heb al onze oud & nieuwsnacks op een rijtje gezet en de oliebol is toch de winnaar van al het lekkers. Of beter gezegd, onze mini oliebol! Deze bevat de minste calorieën en vet in vergelijking met jummies, appelbeignets en appelflappen. Verder bevat alleen een jummie minder koolhydraten dan een mini oliebol. Mini oliebollen bevatten 65 kcal per stuk en dat is niet veel. Ter vergelijking; een stukje chocolade van hetzelfde gewicht bevat 163 kcal!

Vind je het lastig om het bij één mini oliebol te laten? Je kunt er gemakkelijk twee eten hoor! Want twee mini oliebollen zijn nog geen gewone oliebol bij elkaar.

Vette bollen?

Van oliebollen wordt vaak gedacht dat deze erg vet zijn. In de praktijk blijkt dit ontzettend mee te vallen, bij ons bevat een oliebol van 90 gram slechts 4,3 gram vet. Bovendien bakken wij onze oliebollen in plantaardige olie met grotendeels onverzadigde vetten. Zo slecht is een oliebol dus nog niet, de oliekoeken van vroeger waren een stuk minder verantwoord.

Uitgewerkte product info per stuk

 

Oliebollen

Mini oliebollen

Jummies

Appelbeignets 55/70 gram

Appelflappen

Kcal

195

65

87

132/ 170

322

Vet

4,3

1,5

4,89

8,7/ 11

18,9

Eiwit

5,4

1,8

2,2

1,5/ 1,8

5,1

Koolhydraten

32,5

10,7

8,4

12/ 15

32,5

 Gewichten

  • Oliebollen 90 gram
  • Mini oliebollen 30 gram
  • Jummies 30 gram
  • Appelbeignets 55 gram
  • Appelflappen 125 gram

< Terug naar het nieuws overzicht