Bierbrood

Bierbrood

Proost, op onze bierbrood! In samenwerking met Brouwerij Kwartje bakken wij brood van bierbostel. Heel duurzaam en heel lekker!

Het begon in november 2017. Samen met Brouwerij Kwartje hebben wij bierbrood bedacht. Het begon met Speculaasbierbrood, dat gemaakt wordt met bierbostel van... speculaasbier.

Daarna zijn er meer soorten uitgeprobeerd. Bierbostel is een restproduct van het bierbrouwproces en bestaat uit geweekt, ontkiemd en gedroogd graan, ook wel mout genoemd. Doorgaans wordt bierbostel door de brouwerijen afgevoerd als veevoer. Dat is zonde, want het bevat veel eiwitten, vezels en voedingsstoffen. Een prima ingrediënt voor brood dus.

Het bostel komt van de Haagse Brouwerij Kwartje. Dit is een kleine brouwerij van drie vrienden die uit liefde voor craftbier zelf aan het brouwen zijn geslagen. Zij brouwen eigenzinnige biertjes naar eigen recept.

(Her-)gebruik van bierbostel past heel goed in het duurzaamheidsbeleid van Meesterbakker Roodenrijs. We vragen ons steeds af hoe we zo duurzaam mogelijk brood kunnen bakken. Dat resulteert in ons gebruik van water, energie, afvalscheiding en toepassingen bedenken voor het oude brood. Door brood met bierbostel van een lokale brouwerij te bakken, hebben we deze duurzaamheid direct in het bakproces verwerkt.

We zijn blij met de samenwerking met brouwerij Kwartje. Ook zij blijven met bostel zitten na het brouwproces en dat hier nu een toepassing voor gevonden is, sluit perfect aan bij hun idealen over de circulaire economie. We gooien als maatschappij best veel grondstoffen weg, terwijl er met creatief denken goede toepassingen voor te vinden zijn. Voorwaarde van de brouwers was natuurlijk wel, dat het een lekker brood zou worden. En dat is gelukt.

Bierbrouwen en broodbakken zijn allebei oude ambachten die dezelfde basis hebben: graan, water en gist. Bierbrood is verkrijgbaar in de negentien winkels van Meesterbakker Roodenrijs. Het brood wordt half gebakken verkocht, zodat het thuis in de oven nog even afgebakken kan worden. 

Onze bakkers verzinnen steeds een ander soort bierbrood. Laat u verrassen in de winkel!

< Terug naar het nieuws overzicht