[BLOG] Diabetes

[BLOG] Diabetes

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en 1,2 miljoen mensen in Nederland lijden aan deze ziekte.

De kans is dus groot dat je iemand kent met diabetes of het misschien zelf hebt. Iemand met diabetes moet letten op de hoeveelheid koolhydraten die gegeten word. Maar, hoe werkt de vertering van koolhydraten eigenlijk?

Voeding en vertering

Van nature probeert ons lichaam een min of meer constante samenstelling van ons bloed te behouden. In bloed zitten uiteraard bloedplaatjes en witte- en rode bloedcellen, maar ook opgenomen voedingsstoffen worden door ons bloed naar de lichaamscellen vervoerd. Afhankelijk van wat we eten en drinken veranderd de samenstelling van ons bloed. Praktisch alle voedingsstoffen die we binnen krijgen hebben invloed op de samenstelling van ons bloed.

Bijvoorbeeld na het eten van een snoepje komt er meer glucose (vloeibare suiker) in ons bloed. We hebben deze glucose nodig als brandstof, maar het mag niet te lang in ons bloed blijven zitten omdat een te hoge hoeveelheid glucose schade kan aanrichten aan organen. Dus, daar moet ons lichaam aan de slag!

Glucose wordt met behulp van insuline in onze cellen verplaatst. Insuline is de denkbeeldige sleutel van onze cellen en opent deze voor de glucose. In spiercellen en organen wordt het opgeslagen en deze energie gebruiken we om bijvoorbeeld een sprintje te kunnen trekken of snel ergens op te kunnen reageren. Gewone cellen verbranden een deel van de glucose direct, maar een overschot wordt omgezet en opgeslagen als vet. De hoeveelheid glucose dat opgeslagen kan worden in de spieren en organen is beperkt.

Verwerking van glucose bij diabetes

Dit werkt in principe bij bij iedereen hetzelfde, alleen als je diabetes hebt is er een probleem met het verwerken van glucose. Bij diabetes is er óf een tekort aan insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten, óf de sleutel van de insuline is verbogen waardoor de lichaamscellen minder goed openen om de suiker binnen te laten. In beide gevallen blijft er dus te veel suiker achter in het bloed en hier kunnen mensen met diabetes last van krijgen.

Advies voor mensen met diabetes is vaak om koolhydraten niet te vermijden, maar te verdelen over de dag. Liever geen snelle koolhydraten eten zoals in snoepjes, limonade en frisdrank en regelmatig door middel van een vingerprik het bloedglucose gehalte controleren. Als je de ziekte verwaarloosd kan dat op termijn vervelende complicaties geven. Maar, zover hoeft het natuurlijk helemaal niet te komen als je maar blijft opletten!

Suikervrije voedingsmiddelen

Een uitkomst bij diabetes zijn de suikervrije producten. Die kun je lekker eten zonder dat je meteen op je insuline of medicijnen hoeft te letten. Denk aan koolhydraat arm brood, maar ook aan suikervrije gebakjes, koekjes en bonbons. Dit kun je allemaal vinden in onze winkels! 

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
voedingsdeskundige@roodenrijs.nl

< Terug naar het nieuws overzicht