[BLOG] Brood zonder e-nummers

[BLOG] Brood zonder e-nummers

Deze vraag krijg ik erg vaak via de e-mail. Want ja, e- nummers... Wat moeten we ermee? Dat wil je toch niet in je eten?

E- nummers zijn hulpstoffen die goedgekeurd zijn door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Deze stoffen mogen dus veilig gebruikt worden in voedingsmiddelen.

Maar toch zijn wij er vaak bang voor. Aspartaam en kankerverwekkend vind je vaak in één zin op internet. Lijsten met gevaarlijke e- nummers kun je ook gemakkelijk vinden. Begrijpelijk dat het afschrikwekkend is!

Onderzoeken
Alle e- nummers staan onder strenge controle van de EFSA en zijn uitgebreid onderzocht voordat ze goedgekeurd werden. Toch komen er soms onderzoeken naar voren waaruit blijkt dat een bepaalde stof wel degelijk gevaarlijk is. Hier worden dan artikelen over gepubliceerd en de nieuwsberichten lezen we op internet. Echter hebben wij als gewone consumenten vaak geen toegang tot het onderzoek zelf. Want, hoe is deze uitgevoerd? Zelf heb ik in Londen in het onderzoek gewerkt en daar heb ik veel geleerd over de opzet en uitvoering van onderzoeken. Je kunt pas een betrouwbare conclusie uit een onderzoek trekken wanneer deze op de juiste manier uitgevoerd. Een aantal jaar geleden is een onderzoek met aspartaam uitgevoerd bij dieren, waaruit bleek dat aspartaam kankerverwekkend is. Toen het uitgevoerde onderzoek kritisch bekeken werd, viel op dat de ratten voeding kregen die voor 10% bestond uit aspartaam. Omgerekend naar menselijke hoeveelheden zou je dan 100 gram aspartaam per dag moeten eten, dit is net zo zoet als 15 kg suiker! We kunnen allemaal bedenken dat dit ongezonde en onrealistische hoeveelheden zijn. Want als je 100 gram aspartaam binnen wilt krijgen op een dag moet je 4 liter frisdrank drinken, 133 zoetjes gebruiken of 12 liter vruchtenyoghurt per dag eten. Zelfs in combinatie halen de meeste mensen dit absoluut niet per dag, en zeker niet elke dag. Bovendien worden de hoeveelheden waarbij dieren last beginnen te krijgen van bijwerkingen, gedeeld door 10. Deze waarde wordt vervolgens gebruikt als bovengrens van inname van aspartaam. Producenten zitten hierdoor ook aan maximale hoeveelheden aspartaam vast en mogen het niet onbeperkt aan een product toevoegen.

Geen e- nummers eten is onmogelijk
Als je helemaal geen e-nummers wilt eten kun je alleen nog water, zout en suiker eten. Dat is niet genoeg om van te kunnen leven! E- nummers zijn veel al bestaande stoffen die van nature voorkomen in veel producten. Als je een tomaat eet krijg je al 15 verschillende e- nummers binnen. Bovendien heeft zelfs zuurstof een e-nummer. De nummers zijn in het leven geroepen om de vaak lange en lastige namen van stoffen, simpeler en overzichtelijker te kunnen registreren.

E- nummers in brood
Ook onze broden bevatten e- nummers omdat dat nodig is. En het zou mooi zijn als het zonder kan, dat vinden wij zelf ook. Maar, iedereen wil aan de ene kant een zo natuurlijk mogelijk brood, en aan de andere kant ook brood dat lang vers blijft, een goede structuur heeft en niet uit elkaar valt. Dit botst met elkaar, want hoe goed de ingredienten en baktechnieken ook zijn, brood verouderd snel als je het niet binnen een dag eet. Wij van Meesterbakker Roodenrijs zijn dan ook van mening dat we niet meer e- nummers dan nodig willen gebruiken, maar dat het geen enge stoffen zijn. E- nummers die wij gebruiken in onze broden zijn namelijk veel van nature voorkomende stoffen, die door de EU heel simpel een nummertje hebben gekregen. Bijvoorbeeld E300 (L- ascorbinezuur) dat wij gebruiken als meelverbeteraar, is eigenlijk vitamine C! Ook E920 is een meelverbeteraar, dit zijn plantaardige bestanddelen van eiwitten die van nature vorkomen in grassen en granen. Dit zorgt voor een luchtiger brooddeeg. Daarnaast worden er nog emulgatoren en conserveermiddelen gebruikt in de vorm van calcium, natrium, citroenzuur en kalium, ook stoffen die van nature voorkomen.

Het lichaam maakt bij de vertering ook geen onderscheid tussen de vitamine C in een banaan of de E300 in een brood. Je kunt dus met een gerust hart van onze broden blijven genieten!

Lees voor meer informatie mijn voorgaande blog over e-nummers: “Op dit moment adem je E948!” van vorig jaar!

Heeft u een vraag over brood en gezondheid? Stel uw vraag  via deze link en u ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoekt u onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om uw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
voedingsdeskundige@roodenrijs.nl

< Terug naar het nieuws overzicht