[BLOG] Brood zonder melk

[BLOG] Brood zonder melk

Het wordt gezien als een afwijking en het heeft een naam gekregen alsof het een ziekte is; lactose-intolerantie. Maar is dat wel zo?

Als je lactose-intolerant bent, kun je nauwelijks of geen melk of melkproducten (meer) verdragen. Echter is het volkomen normaal om lactose-intolerant te zijn! Het is zelfs een uitzondering als je dat niet bent. Ik zal vertellen waarom dat zo is.

Wat is er aan de hand bij een lactose-intolerantie?
Lactose is een melksuiker en om deze te kunnen verteren, heb je een enzym nodig. Een enzym is een stofje in onze darmen dat in staat is om lactose om te zetten in losse moleculen. Na deze omzetting kan ons lichaam de losse stoffen verteren op de normale manier. Het enzym dat nodig is om lactose te verteren, maakt ons lichaam zelf aan. Dit enzym noemen we lactase. Bij iemand die lactose-intolerant is, ontbreekt het enzym lactase of is te weinig van in het lichaam aanwezig.

Waarom is het eigenlijk normaal om lactose-intolerant te zijn?
Bij de geboorte heeft ieder mens en dier lactase in het lichaam, zodat zij de moedermelk kunnen verteren. Normaal gesproken stopt de aanmaak van lactase als er geen (moeder)melk meer nodig is. Op dat moment worden mens en dier dus lactose-intolerant en dit is niet terug te draaien.

Tot op heden gaat dit in veel Aziatische landen nog altijd op deze manier. Veel volwassenen in deze landen kunnen geen melk of melkproducten verdragen. In het voedingspatroon van deze mensen komt ook nagenoeg geen melk voor. Dit in tegenstelling tot ons voedingspatroon in Europa. Wij stoppen niet met het drinken van melk na onze kindertijd. De meesten van ons drinken iedere dag een glas melk en als het geen melk is, dan eten we wel andere melkproducten. Doordat wij dit voedingspatroon al eeuwen hebben, hebben wij ons lichaam min of meer aangeleerd dat we lactase langer nodig hebben. Ons lichaam is hierdoor in staat om nog steeds lactase aan te kunnen maken, ook als we volwassen zijn.

Keuze uit meerdere lactosevrije broden
Waarom gebruiken onze bakkers graag een beetje melk zult u zich afvragen? Melksuikers, -eiwitten en –vetten hebben een goede invloed op de malsheid, smaak en kleur van het brood. We hebben ook broden zonder melk. Want als je lactose-intolerant bent, zal je je voedingspatroon toch aan moeten passen. Dit is lastig, maar Meesterbakker Roodenrijs heeft wel ruime keuze uit broden als je lactosevrij moet eten. Bijvoorbeeld ons polder volkoren, Waterings molenbrood, meester kinder wit of speltbrood. Bij het maken van deze broden wordt geen melk gebruikt  maar ze kunnen wel heel minimale spoortjes van melk bevatten. Dit komt doordat de broden in dezelfde omgeving worden gemaakt als de broden waar wel melk in verwerkt is.

Dit zou bij een intolerantie geen problemen mogen geven. Als u wilt weten of een product melk bevat, kunnen onze medewerksters dat voor u nakijken in het kassasysteem. Bij twijfel kunt u het dus altijd vragen!

Heeft u een vraag over brood en gezondheid? Stel uw vraag  via deze link en u ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoekt u onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om uw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
voedingsdeskundige@roodenrijs.nl

< Terug naar het nieuws overzicht