Blog: Chocola

Worden we gelukkig van chocola?


Chocolade, het water loopt me al in de mond. Ik heb er voor de gelegenheid maar even een lekkere chocolade reep bij gepakt! Mmmm, af en toe mag dat best van mezelf.
 

“Nine out of ten people like chocolate. The tenth person always lies”- John Q. Tulius


Chocolade maakt ons blij, het stimuleert ons lichaam om stofjes te maken waar we vrolijk van worden. En hoewel dit effect maar klein is, helpt het onbewust toch mee om ons te laten houden van chocolade. Ons lichaam koppelt namelijk een fijn gevoel aan het proeven of zelfs alleen al aan het zien van chocolade. Behalve dat we blij worden van chocolade, vermindert het ook stress. Dit komt doordat deze bruine lekkernij de aanmaak van adrenaline remt. Het fijne gevoel na het eten van chocolade is trouwens vergelijkbaar met het gevoel dat mensen ervaren na het sporten. Het zijn dezelfde endorfines die hierbij vrijkomen, alleen hoef je er dus veel minder voor te doen, makkelijk toch?


 

Maar is chocolade ook goed voor ons?

Chocolade heeft zeker positieve effecten op ons lichaam. Zo is chocolade rijk aan magnesium, een mineraal dat nodig is bij de vorming van bot en de opbouw en werking van spieren. Ook kan chocolade het cholesterolgehalte verlagen en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Ik moet er wel bij zeggen dat hoe meer cacao de chocolade bevat, hoe groter deze positieve effecten zijn. Alle donkere soorten chocolade bevatten cacao, waarvan pure chocolade het meeste. Uiteraard is chocolade niet alleen maar gezond: Chocolade bevat vaak ook veel suiker en vet, daarom moet het wel een tussendoortje blijven dat je af en toe eet.

 

Herinneringen

Behalve dat chocolade lekker is en het ons onbewust een fijn gevoel geeft, eten we ook graag chocolade omdat het fijne herinneringen oproept. Wie heeft er vroeger geen chocoladekransjes uit de kerstboom gegeten, of geen chocoladeletter gekregen met Sinterklaas? Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die hier ”ik!” op zullen antwoorden. Chocolade hoort erbij, het is gezellig en we houden ervan!


 

Soorten chocolade

Pure chocolade met veel cacao is dus de meest gezonde soort chocolade die je kunt kiezen. Dat is omdat deze chocolade de meeste nuttige voedingsstoffen, zoals antioxidanten en magnesium bevat. Maar pure chocolade met veel cacao is wel bittere chocolade. Zelf neem ik eerlijk gezegd liever een melkchocolaatje of een klein stukje witte chocolade. Hoewel witte chocolade eigenlijk geen echte chocolade is, er is namelijk geen cacao in verwerkt! Het is vaak gemaakt van cacaoboter, gecondenseerde melk, suiker en vanille. En weet je trouwens welke chocolade de meeste calorieen bevat? Witte, melk of pure chocolade? Je zou denken dat er veel verschil in zou zitten, maar niets is minder waar. Alle drie de soorten chocolade bevatten ongeveer evenveel kcal! De verschillen zitten niet in het aantal kcal, maar in de samenstelling van de chocolade.

 

Callebaut chocoladeWij gebruiken bij Meesterbakker Roodenrijs trouwens Callebaut chocolade voor onze producten. Een Belgische kwaliteitschocolade die ook nog eens projecten ondersteunt voor plaatselijke cacaoboeren. Extra lekker dus!
Ik vind dat je je niets in het leven hoeft te ontzeggen en dat geldt zeker voor chocolade. Op z’n tijd moet je gewoon lekker kunnen genieten van een chocolaatje. Straks in november en december van de chocoladeletters en later ook van de kerstchocolade. Niet te veel, dan blijft het lekker. En als ik je alvast een advies mag geven: bewaar chocolade niet in de koelkast, maar op een donkere plek waar het ongeveer 18-20 graden is. Dan blijft chocolade het mooist en lekkerst!
In dit filmpje zie je hoe mijn collega's chocoladeletters maken:Heb je nog een vraag over brood en gezondheid? Stel je vraag via deze link en je ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoek je onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om jouw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
Verwen chocolade taartje
Taartje voor vier personen gemaakt van chocolade kapsel, gevuld met luchtige chocolade bavaroise en overgoten met chocoladecanache. Kortom: een klein chocoladefeestje voor 4 personen.
€ 5,95
Chocolade croissants
Croissant gevuld en bedekt met chocolade, om je vingers bij af te likken!
€ 1,65
Fototaart chocolade
Een taart met uw eigen afbeelding erop geeft een persoonlijk tintje aan iedere gelegenheid. Een foto van de jarige, het logo van uw bedrijf, een foto van de nieuwe woning, uw zoon of dochter die geslaagd is, uw vriend of vriendin die zijn / haar rijbewijs gehaald heeft, een mooie tekening voor oma of een foto van uw favoriete sportclub, het is allemaal mogelijk. Bestel uw taart en het feest kan beginnen! Deze bodem is gemaakt van chocoladebeslag. Na het besprenkelen met siroop van suiker wordt de taart dubbel gevuld met chocoladebavaroise. De taart wordt bekleed met marsepein en overgoten met chocoladeganache. Dit is een mengsel van chocolade en room. De taart wordt afgemaakt met créme, chocolade en uw afbeelding.
€ 29,95
Moorkoppen
Luchtige soes gevuld met slagroom en bedekt met chocoladeglazuur, een toef slagroom en een stukje ananas.
€ 2,20

Recept: Kinderwraps van

je favoriete boterham


Maak van je favoriete boterham eens een wrap! Met een vrolijk prikkertje houd je de boterham én al dat lekkere beleg bij elkaar. Zo maak je in een handomdraai een gezellige lunch die kinderen zeker zal aanspreken. Al zal menig volwassene er ook graag zijn of haar tanden in willen zetten…
Lees verder
Kinderwraps van brood