Blog: Lust je Bierbrood?

Als bakker en brouwer gaan samenwerken...


Onze bakkers hebben iets nieuws gebakken en ik ben er zelf ook erg nieuwsgierig naar: Bierbrood! Brood gemaakt van bier. Of nouja, eigenlijk van het overblijfsel van het bierbrouwproces; bierbostel.

 

Bierbostel

Bier wordt, net als brood, gemaakt van granen. Om bier te maken, worden granen geweekt en volgens een heel proces verwerkt totdat er bier ontstaat. De geweekte, ontkiemde en gedroogde granen blijven uiteindelijk over, dit is de bierbostel. Vaak wordt deze bostel weggegooid of verwerkt tot diervoeder, maar eigenlijk is het zonde om weg te gooien. Ondanks dat het voor de brouwerijen eigenlijk afval is, is het namelijk een heel goed product om brood van te bakken! In de 16e eeuw werd er ook al brood gebakken van bierbostel, dus eigenlijk doen we een stapje terug in de tijd...


 

Speculaasbierbostelbrood

Maar om een brood te kunnen bakken met bierbostel, heb je eerst een brouwerij nodig die de bierbostel kwijt wil. Meesterbakker Roodenrijs werkt samen met Bierbrouwerij het Kwartje, een lokale brouwerij die opgericht is door drie vrienden in Den Haag. Zij brouwen eigentijdse biertjes en wij hebben hen gevraagd of ze met ons wilden samenwerken. Bij deze brouwerij wordt onder andere speculaasbier gebrouwen. Van deze bostel hebben wij ons eerste bierbrood gemaakt op basis van desem! Onze bakkers maken hiervoor een normaal brooddeeg waar een deel bierbostel aan toegevoegd wordt. Het is namelijk niet mogelijk om een brood te bakken van 100% bierbostel. Door het verhittingsproces in de brouwerij verandert de structuur van de gluten, waardoor dat het brood niet meer luchtig wordt. Een brood dat alleen gemaakt wordt van bierbostel zou dus erg vast zijn van structuur en dat vinden de meesten van ons niet lekker. Aan dit desembrood met bierbostel is vervolgens een kleine hoeveelheid speculaaskruiden toegevoegd, waardoor het brood net iets zoeter zou smaken. Klinkt bijzonder, vind je niet?


 

Gezond en verantwoord brood

Bierbostelbrood heeft een goed verhaal, want eigenlijk recyclen we een product dat voor de brouwerij niet meer nodig is. Maar niet alleen voor het milieu heeft bierbostelbrood een goed verhaal, ook voor ons lichaam is het een verantwoorde keuze. Bierbostel bevat veel eiwitten en vezels, gezonde ingrediënten om een brooddeeg van te maken. Daarnaast bevat bierbostel weinig koolhydraten omdat deze grotendeels in het bier getrokken zijn. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor de cellen in ons lichaam. Zo bestaan onze spieren en organen voor een groot deel uit eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar in de groei of voor sporters. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat wondjes worden afgedicht en in de vorm van enzymen helpen ze ons bij de vertering van ons voedsel. Klinkt goed toch? Proost, op ons bierbrood!Heb je nog een vraag over brood en gezondheid? Stel je vraag via deze link en je ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoek je onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om jouw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
Polder korn
Ons populairste donker meergranenbrood.
€ 2,99
Bio spelt + honing desem (d)
Speltdesembrood op basis van 100% speltmeel en speltbloem, levain en een vleugje honing.
€ 2,75
Bio boeren zaden kummel 600 gram (w)
Op basis van biologische tarwebloem, roggemeel, tarwemeel, levain, zaden en kummel.
€ 3,15
Sesam-moutbol
Bruin zacht bolletje met sesamzaad bedekt.
€ 0,52

Recept: Suikerbrood met

Limoncellocrème en verse aardbeien


De ingrediënten apart zijn al om je vingers bij af te likken. Kun je nagaan hoe het smaakt als je ze combineert! Dit receptje is leuk én lekker bij een high tea, maar kan ook prima als verrassend dessert.
Lees verder
Suikerbrood met Limoncello-crème en verse aardbeien