Blog: Sinterklaasverhalen

De mooiste Sinterklaasverhalen

Wat gaat het toch weer snel hѐ, het is alweer bijna december. Als de Sint eenmaal in het land is, volgt de winter ook snel. Aan de ene kant is dat jammer, want ik denk dat iedereen graag geniet van een warm zonnetje. Toch heeft de winter ook zo z’n charmes, gezellig de kaarsjes binnen aan en lekker eten!
 

Hoe kennen wij Sinterklaas?


Dat is een lang en heel boeiend verhaal! Maar, ik zal een korte versie vertellen: Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije en hij hielp veel arme en onderdrukte mensen. Nadat hij overleed,  op 6 december 342, werd hij heilig verklaard. Er zijn verschillende legendes, maar hij is met name beschermheilige van zeevaarders, kerken en van kinderen. Via de zeevaarders is Sint Nicolaas waarschijnlijk ook bij ons bekend geworden en 6 december werd uitgeroepen tot zijn ‘naamdag’, de dag waarop hij herdacht en vereerd zou worden. Juist omdat Sint Nicolaas de minder bedeelden en kinderen graag hielp, is het uitdelen van snoepgoed en cadeaus ontstaan. Maar de Sint kent een hele rijke geschiedenis en vele verhalen.
 

Zeg het met een speculaas koek.


Om onderstand verhaal heb ik zelf wel gelachen. Als je vroeger als jongen interesse had in een meisje,  kon je haar een speculaaskoek met een ‘vrijer’ erop aanbieden. Pakte ze de koek aan, dan was dat een teken van wederzijds interesse. Vaak werd het meisje in kwestie een tijdje later na kerktijd bij de jongen thuis uitgenodigd voor de koffie en daar kwam het spannende moment. Als ze de koek zo brak dat het hoofd van de koekvrijer los kwam, dan zat de jongen “gebakken”, maar als ze de benen van de koekvrijer brak, dan kon de jongen maar beter “de benen nemen”!
Naast speculaas kon je een meisje ook een hart van marsepein geven om te laten weten dat je haar leuk vond. Zou je haar echter een taaitaaipopje gegeven hebben, dan werd het tegenovergestelde bereikt. Grappig toch?
 

Zo veel lekkers...


Onze winkels komen steeds voller te liggen, met steeds meer lekkers. Pepernoten, marsepein, chocoladeletters, Sinterklaastaartjes en gevuld speculaas, mmmm! Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die op hun gewicht moeten letten wel moeilijk is om door een bakkerswinkel te lopen. Juist omdat je het ‘niet mag’ is alles aantrekkelijker. Probeer daarom het lekkers dat je eet, heel bewust te eten. Dat wil zeggen; neem de tijd. Kauw er langer op en proef heel bewust wat je aan het eten bent. Zo kun je veel langer genieten van hetzelfde stukje marsepein en zo is het vaak makkelijker om er minder van te eten. Als je iets bewuster wilt snoepen met Sinterklaas, kies dan voor pepernoten, schuimpjes of taaitaai. Wil je liever een gebakje? Dan is slagroomgebak, zoals een moorkop, eigenlijk altijd de beste keuze. Ik vind dat je je niet alles hoeft te ontzeggen, genieten is ook belangrijk en zo houden we het beter vol om doorgaans gezond te eten.

Stel uw vraag via deze link en u ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoekt u onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om uw vragen aan mij te stellen.Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Speculaas per 200 gram
Ambachtelijk gebakken speculaas bereid met roomboter.
€ 3,75
Roomboter letter
Knapperig roomboterbladerdeeg gevuld met amandelspijs.
€ 10,50
Het boek van sinterklaas slagr 6 pers
Het grote boek van Sinterklaas, gevuld met slagroom en bedekt met marsepein.
€ 11,95
Kopje cappuccino kruidnootjes
Chocolade kopje met cappuccinobavaroise, slagroom en kruidnootjes.
€ 2,95

Recept: Kruidnoten tiramisu 

Een origineel sinterklaasdessert.

Op zoek naar een origineel dessert voor Sinterklaasavond? Wat dacht u van deze Kruidnoten tiramisu? Uiteraard kunt u in onze winkels terecht voor heerlijke kruidnoten.
Lees verder
Kruidnoten Tiramisu