bierbrood
Brood van bakker & brouwer
Allereerst: bierbrood smaakt niet naar bier. Het ontleent zijn naam aan een belangrijk ingrediënt van dit brood: bierbostel. Bovendien is het een lekker brood vol vezels en eiwitten.
Bierbostel is een restproduct van het bierbrouwproces. Het bestaat uit geweekt, ontkiemd en daarna gedroogd graan, ook wel mout genoemd. Doorgaans wordt dit door de brouwerijen afgevoerd als veevoer. Dat is zonde, want het bevat veel eiwitten, vezels en voedingsstoffen. Maar nu is er een betere bestemming. Onze broodbakkers verwerken bierbostel in het deeg en maken er bierbrood van.
De bierbostel halen we op bij de Haagse bierbrouwer Kompaan. Deze brouwerij begon in 2010 met bierbrouwen en zijn inmiddels niet alleen een begrip in Den Haag. Behalve lekker is het dus ook een duurzaam brood. We gebruiken een restproduct (bierbostel) en betrekken dit bij een lokaal bedrijf. Dit sluit heel goed aan bij onze idealen over de circulaire economie. We gooien als maatschappij te veel grondstoffen weg, terwijl er met creatief denken goede toepassingen voor te vinden zijn. Bierbrood is een uitstekend voorbeeld hiervan.
