Veelgestelde vragen

Voor u op een rijtje: veelgestelde vragen over Spelt.

Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met onze bakkerij door een e-mail te sturen naar info@roodenrijs.nl

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort, die vergelijkbaar is met tarwe. Door een iets andere samenstelling van eiwitten, is speltbrood lichter verteerbaar dan tarwebrood.

Bevat spelt gluten?

Ja, spelt bevat wel gluten en is dus niet geschikt voor mensen met een gluten intolerantie. De meeste speltproducten van Meesterbakker Roodenrijs bevatten geen tarwe. Veel mensen met een (beperkte) tarwe-intolerantie blijken vaak wel speltproducten te kunnen eten.

Waarom zijn speltproducten hoger geprijsd dan producten van tarwe?

Een hectare spelt levert veel minder kilo’s spelt op dan een hectare tarwe, onder andere omdat er geen kunstmest gebruikt wordt, het graan sneller plat ligt (en daardoor lastiger te oogsten is) en de aar minder graankorrels bevat. Bij het malen moet bovendien eerst het beschermende vlies apart van de korrels gehaald worden en kan het speltgraan daarna pas op de gebruikelijke wijze vermalen worden.

Waarom zou ik speltproducten kopen?

Natuurlijk omdat speltproducten gewoon lekker zijn. Daarbij zijn ze ook gezond: vergeleken met tarwe bevalt spelt meer hoogwaardig vet- en  aminozuren, vezels en langzamere koolhydraten. En ook niet onbelangrijk: spelt wordt per definitie duurzaam geteeld en geeft dus een minder hoge milieubelasting dan andere graansoorten. Dat is ook gezond!

Wat is het voordeel van spelt ten opzichte van tarwe?
In vergelijking met tarwe:

  • heeft spelt een betere verhouding tussen koolhydraten en vetten;
  • heeft spelt relatief meer hoogwaardige onverzadigde vetzuren;
  • is spelt een goede leverancier van gemakkelijk te verbruiken energie;
  • is spelt gemakkelijker te verteren. Hierdoor komen de voedingsstoffen snel in het bloed en zorgen niet alleen voor celvernieuwing, maar bewerken tegelijkertijd een goede ontgifting van het lichaam via de nieren;
  • bevat spelt meer B-vitamines dan tarwe.

Willemijn, onze voedingsdeskundige schreef er deze blog over. Heeft u nog meer vragen over speltbrood of ander brood & gezondheid? Mail Willemijn op voedingsdeskundige@roodenrijs.nl