Spelt en Gezondheid

Brood is van nature een gezond product. Het levert veel van de essentiële voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen die de mens nodig heeft.

Gezond

Bij tarwe zit een flink deel van de voedingsstoffen in de kiem en zemel. Daarom kan je ook beter volkorenbrood eten dan wit of tarwebrood. Bij spelt bevinden de voedingsstoffen zich allemaal in het bloemlichaam (de eigenlijke korrel), zodat deze bij het malen niet verloren gaan en nog in bloem en meel zitten.

Reeds in de middeleeuwen waren speltproducten bekend en werden gezien als gezonde voeding. De Duitse kloosterlinge Hildegard van Bingen (1098 – 1179) schreef in haar werk "Physica" (Natuurkunde) al het volgende over spelt:
"Spelt is de beste graansoort, het werkt verwarmend en vettend, is hoogwaardiger en milder dan alle andere graansoorten. Wie spelt eet, ontwikkelt goed lichaamsvlees.
Spelt leidt tot zuiver bloed, geeft een vrolijk gemoed en de gave van de blijmoedigheid.
Gelijk hoe het bereid wordt, als brood of als een andere spijs gekookt, spelt is in één woord goed en licht verteerbaar”.Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

Spelt is niet glutenvrij. De gluten die het spelt zijn echter van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt gemakkelijker te verteren.

De langzame koolhydraten in Spelt zorgen voor een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel, waardoor minder de behoefte ontstaat om tussendoortjes te eten. Spelt is dus voor zowel sporters als 'gewone mensen' een krachtige fitmaker.

Meer over de voedingswaarde van Spelt

Spelt is een verantwoord alternatief voor tarwe en past perfect als energieleverancier binnen een gezond voedingspatroon.

Spelt bestaat uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten en vetten. Vergeleken met andere graansoorten heeft spelt een hoog eiwitgehalte en is zeer vezelrijk. Onderstaande tabel geeft een overzicht en zet de verschillen ten opzichte van tarwe op een rijtje:

Voedingswaardetabel Spelt - Tarwe

Voedingsstoffen in %

Spelt

Tarwe

Eiwitten

13,10

11,60

Koolhydraten

67,70

62,50

Vetten

2,45

1,90

Mineralen

1,75

1,60

Voedingsvezels/cellulose

8,80

1,80

Bron: Dinkel, das gesunde Getreide. Hädecke Verlag D-71526, 2003

Eiwitten

Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd, afgeleid van het Griekse woord “proteu”, dat betekent: “ik kom op de eerste plaats”. En deze voedingsstof neemt inderdaad een bijzondere plaats in. Eiwitten dienen namelijk niet alleen voor onze energiewinning, maar eiwitten zijn vooral ook belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit zogenaamde aminozuren. Speltgraan bevat niet alleen méér aminozuren dan tarwe, maar deze aminozuren hebben ook een andere structuur. Ons lichaam heeft zo'n 20 verschillende aminozuren nodig. Een aantal daarvan kan ons lichaam zelf produceren, anderen niet. We noemen dat essentiële aminozuren, welke via onze voeding ingenomen moeten worden. Spelt bevat 6 van de 8 essentiële aminozuren.

Vetten en vetzuren

Het menselijk lichaam heeft meerdere vetzuren nodig. Een aantal daarvan zijn onmisbaar, de zogenaamde essentiële vetzuren. Met name de meervoudig onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor de opbouw van zenuwstelsel en hersenen en normaliseren de cholesterolspiegel. Spelt bevat meer hoogwaardig vetzuren dan tarwe.