Croissants

Van deeg tot croissant

Iedereen kent de croissant. Dit knapperige, luchtige en luxe broodje is met name populair bij het ontbijt. Hoe worden croissants gemaakt?

In een uitzending van de Keuringsdienst van Waarden ging het laatst over het prijsverschil tussen de croissants van de bakker en van de supermarkt. Een korte samenvatting van de uitzending is dat bij veel bakkers de croissants kant-en-klaar uit de fabriek komen, ze moeten alleen nog gebakken worden. Er zijn kleine kwaliteitsverschillen met croissants die naar de supermarkt gaan. De croissants worden beide vers afgebakken maar er is een groot prijsverschil. Dit zou komen doordat bakkers voorheen wel zelf croissants maakten en ze zijn in deze prijs blijven hangen. Klant moet bakker deze prijs gunnen. (Aldus het programma.)
 

Hoe zit dat bij ons?

Wij kopen naturel roombotercroissants in bij de fabriek. Deze worden speciaal voor ons gemaakt en hebben een bepaalde kwaliteit. Hierdoor zijn ze inkoop duurder. Dit doen we omdat we geen tijd, geen plaats in de bakkerij en niet voldoende bakkers hebben om alle croissants zelf te maken. De kwaliteit van de ingekochte croissants is uitstekend.
 

Uit eigen bakkerij:

Alle overige croissants maken we wel helemaal zelf.
Dat zijn ham-kaas-, kaas- en chocolade croissants, evenals de knabbelstokken, kaasbroodjes en ham-kaasvlinders.

Dit duurt inderdaad drie dagen zoals de Franse bakker in het uitzending vertelt:
Dag 1: Deeg maken, uitrollen, speciale Belgische roomboter invouwen (toeren) voor de laagjes structuur, het deeg laten rusten.
Dag 2: Croissantjes vormen (met ham, kaas of chocolade) en laten rusten.
Dag 3: Croissantjes bakken.


 
Croissants
per stuk - afgebakken Luchtige croissant bereid met roomboter.
€ 1,40
Kaas croissant
per stuk Luchtige croissant gevuld en bedekt met kaas.
€ 2,30
Chocolade croissants
per stuk Croissant gevuld en bedekt met chocolade, om je vingers bij af te likken!
€ 2,30
Ham kaas croissant
per stuk Croissant gevuld met een lekkere plak ham en kaas.
€ 2,30

Recept: Croissant met rucola, brie

en Italiaanse kruiden


Om de perfecte croissant te maken zorgt de bakker voor lekker veel dunne laagjes knapperig deeg. In dit recept gaan we gewoon verder met die heerlijke laagjes stapelen. Want samen met plakjes brie en prosciutto wordt dit echt een broodje om je vingers bij af te likken.
Lees verder
Croissant met rucola, brie en Italiaanse ham