Eierkoeken

Een topper uit de banketbakkerij

Eierkoeken vervelen nooit.

Eierkoeken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse bakkerijen. Een slank tussendoortje gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, boter en bakpoeder.
 
Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt. Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak. Dit komt door de sterke geur. Onze bakkers zorgen er echter voor dat de koeken goed af kunnen koelen voordat ze verpakt worden, zodat de eierkoeken niet alleen lekker smaken maar ook lekker ruiken.
 
De eierkoek was heel lang geleden een echte traktatie rondom de Paasdagen.; het moment waarop de kippen weer begonnen met eieren leggen. Men dacht ook dat de eierkoek bijzondere krachten had. Door het bakken van eierkoeken in de buurt van een zieke en deze vervolgens in het water te gooien, zou de ziekte worden ‘afgeschud’. Verder begroef men ze ook in de grond al afweermiddel tegen onkruid.  (Bron: Bakkerijmuseum)
 
Tegenwoordig eten we ze gewoon lekker op. Sommige besmeren ze eerst nog met een laagje roomboter en strooien er dan suiker of hagelslag op. Zonder beleg zijn de eierkoeken ook heerlijk en heel makkelijk als tussendoortje voor onderweg.

Bekijk dit filmpje om te zien, hoe onze bakker eierkoeken maken.
Eierkoeken
De echte Westlandse met krokant randje en zachte binnenkant.
€ 0,67
Croissants
Luchtige croissant met roomboter bereid.
€ 1,10
Volkoren eierkoeken
Eierkoek op basis van volkorenmeel bedekt met gebroken granen.
€ 0,78
Volkoren-puntje
Bruin zacht broodje met volkorenmeel bereid.
€ 0,45

Recept: Eierkoek Dessert

met aardbeien en yoghurt


Maak een feestje van je eierkoek met een beetje yoghurt en wat aardbeien. In een handomdraai heb je van een eierkoek een heerlijk dessert gemaakt. 
 
Lees verder
Eierkoek Dessert