Recepten met oud brood


verspillingsvrije week 2021

Lekkere recepten met oud brood

Brood over? We weten allemaal dat je oud brood prima kunt roosteren of er een tosti van kunt maken. Maar er is meer! Dit kun je ook maken van brood dat is overgebleven.

Croutons
Maak knapperige croutons voor je salade of soep van oud brood. Snij het brood in blokjes en bak het in de koekenpan in een klein beetje olie en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Lekkere variaties in broodcrountons vind je hier.

Crostini
Gebruik voor crostini's oude pistoletjes of stokbroodjes. Je kunt ze beleggen met hartig beleg zoals paprika, tomaat, bosuitjes en kaas. Ze zijn ook erg lekker in deze zoete variant van crostini.

Oppiepen
Besprenkel oud geworden krokante broodjes of stokbrood met een beetje water. Verwarm de oven op 200 graden, leg het brood er 5 minuten in en het is weer warm en knapperig. Stokbrood maak je ook lekker als je het halveert, insmeert met olijfolie, pesto of knoflook en even in de oven legt.

Broodpizza
Een pizza van oud brood kun je maken zoals je wilt. Je kunt een bakblik met brood bekleden of je legt gewoon een paar boterhammen op de bakplaat. Waar je ook voor kiest, ga lekker aan de slag met tomaten, kaas en kruiden. Dit recept voor broodpizza's is snel en simpel.

Broodquiche
Een taart met brood als basis kun je net zo goed maken van oud brood. Nog verspillingsvrijer wordt het als je voor de vulling ook restjes groenten gebruikt. Een recept voor broodquiche vind je hier.

Wentelteefjes
Oude boterhammen maak je lekker door er wentelteefjes van te bakken. Maak een mengsel van een ei, 50 ml melk, een flinke snuf kaneel en een schepje suiker. Doop de boterhammen in het mengsel en bak ze goudgeel in een koekenpan met een beetje boter. Ook lekker: deze hartige variant van wentelteefjes.

Bruschettta
Voor het maken van bruschetta's kun je makkelijk oud stokbrood gebruiken. Snij het oude stokbrood in plakken en rooster ze in de oven lichtbruin. Maak een mengsel van in stukjes gesneden gepelde tomaten, knoflook, olie, azijn en basilicum. Smeer de sneetjes in met een halve teen knoflook en beleg ze met het tomatenmengsel. Smullen maar!

Paneermeel
Voor een krokant korstje om je vis of als onderdeel van je gehakballenrecept kun je eenvoudig zelf paneermeel maken. Laat de oude boterhammen aan de lucht extra droog worden. Wil je snel aan de slag, leg ze even in een oven van 100 graden. Verkruimel de boterhammen met de hand of in de keukenmachine. Bewaar je paneermeel in een afgesloten blik of pot.

Tosti’s
Tosti ham-kaas is een klassieker en tref je overal aan. Van de sportkantine tot op het terras en natuurlijk bij je thuis. Maar er is meer! Je kunt je tosti in je favoriete smaak maken bijvoorbeeld met Italiaanss kruiden of juist met een Mexicaans tintje. Of kies voor deze groententosti

Kijk voor meer tips en informatie over voedselverspilling & brood op de website van samen tegen voedselverspilling.

Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 2,05
Kaiserbroodje
Licht krokant wit broodje.
Vanaf per 5 € 0,60
Meester mais
Meesterlijk lekker brood met mais, zonnebloempitten en vleugje specerijen.
€ 3,90
Bo witte stokjes
Witte stokbroodjes om zelf thuis af te bakken. Ideaal om op voorraad te hebben voor bij de lunch, borrel of diner.
per 3 € 2,70

Recept: Broodlasagne

van oud volkorenbrood

Heb je een paar oude sneetjes volkorenbrood over? Maak er eens een lekkere broodlasagne van! Daarmee tover je eenvoudig een origineel gerecht op tafel. En je geeft de overgebleven sneetjes volkorenbrood ook nog een prima bestemming!
Lees verder
Brood lasagne