verspillingsvrijeweek

Dit kun je doen tegen voedselverspilling 

Brood is het meest verspilde product in Nederland. Iedere dag belanden er zo’n 350.000 broden in de prullenbak bij mensen thuis. Zo zonde, want ook in de boterham die we niet eten, zit energie. Er is veel moeite gedaan om van zaadje in de grond een boterham te worden. Wil je weten hoe die reis eruit ziet? Open hier een flyer om een kijkje te nemen in de wereld achter brood.

Tips om minder brood te verspillen:

 • Bewaar je brood goed!

  Als je brood op de juiste manier bewaard blijft het langer vers. De beste plek is in een broodblik of in je keukenkastje (niet in de koelkast). Verpak het in een afgesloten broodzak. Of verdeel je brood in porties en vries het in. Dan haal je precies uit de vriezer wat je nodig hebt.
   
 • Wees bewust wat je koopt.

  Harde broodjes zoals kaiserbroodjes en stokbrood blijven het minst lang vers. Boterhammen en zachte broodjes zijn geschikt om in te vriezen. Als je dit bedenkt voor je ze koopt, ben je goed bezig. Bewaar harde broodjes in papier en zijn ze naar verloop van tijd niet meer krokant? Piep ze even op in de oven of maak er tosti's, wentelteefjes of croutons van.
   
 • Neem bake off brood.

  Bake off (halfgebakken) brood kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer. Je kunt ze afbakken in je oven wanneer je het nodig hebt. Zo heb je snel vers brood op tafel. 
   
 • Geef je brood een tweede leven.

  Heb je toch brood dat te oud geworden is om zo op te eten? Maak er iets lekkers van met een van onze recepten voor oud brood. Zo hoef je minder brood weg te gooien en eet je toch iets lekkers. 
Kijk voor veel meer inspiratie en tips hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan op de website van Samen tegen Voedselverspilling.
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 1,98
Saucijzenbroodje
per stuk Hartig broodje gevuld met kruidige gehakt van de Slagers van Warmenhoven uit Wateringen.
€ 2,10
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,78
Knabbelstok
per stuk Hartige snack met Hollandse kaas. Favoriet als tussendoortje voor jong en oud.
€ 1,10

Recept: Toast gezond met tuinbonen

Maak wat lekkers van je overgebleven brood. Er zijn heerlijke recepten met je oude boterham als basis. Het doel: Geen brood weggooien! Maak er voor je lunch een 'toast gezond' van met tuinbonen, aardbeien en basilicum. Verrassend lekker!

 
Lees verder
Toast gezond