verspillingsvrijeweek

Dit kun je doen tegen voedselverspilling 

Bakken, verpakken, vervoeren; we stoppen enorm veel energie in ons brood. Energie waardoor onze aarde opwarmt. Daarom is het Dus belangrijk dat zo min mogelijk brood in de afvalbak terecht komt.


Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 4 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? In heel Nederland gaat het om ruim 60 miljoen(!) boterhammen per week. Als je brood verspilt, verspil je ook alle grondstoffen en energie die erin zijn gestopt. 

Tips om minder brood te verspillen:

 • Bewaar je brood goed!

  Als je brood op de juiste manier bewaard blijft het langer vers. De beste plek is in een broodblik of in je keukenkastje (niet in de koelkast). Verpak het in een afgesloten broodzak. Of verdeel je brood in porties en vries het in. Dan haal je precies uit de vriezer wat je nodig hebt.
   
 • Wees bewust wat je koopt.

  Harde broodjes zoals kaiserbroodjes en stokbrood blijven het minst lang vers. Boterhammen en zachte broodjes zijn geschikt om in te vriezen. Als je dit bedenkt voor je ze koopt, ben je goed bezig. Bewaar harde broodjes in papier en zijn ze naar verloop van tijd niet meer krokant? Piep ze even op in de oven of maak er tosti's, wentelteefjes of croutons van.
   
 • Neem bake off brood.

  Bake off (halfgebakken) brood kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer. Je kunt ze afbakken in je oven wanneer je het nodig hebt. Zo heb je snel vers brood op tafel. 
   
 • Geef je brood een tweede leven.

  Heb je toch brood dat te oud geworden is om zo op te eten? Maak er iets lekkers van met een van onze recepten voor oud brood. Zo hoef je minder brood weg te gooien en eet je toch iets lekkers. 
Kijk voor veel meer inspiratie en tips hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan op de website van Samen tegen Voedselverspilling.
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 1,90
Frans stokbrood 3/4
Knapperig gebakken wit stokbrood op basis van desem. Door de desem droogt het stokbrood niet snel uit en is het lekker knapperig.
€ 2,30
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,70
Bo polder stokjes
Bake off stokbroodjes van donkermeergranen 'polderbrood', onze topper. Nog even afbakken op 200-220 graden, gedurende 5-7 minuten. Elke oven is anders.Kleine broodjes bakken korter dan grote.
per 3 € 2,70

Recept: Broodquiche met prei en tomaat

 

Met brood maak je supersnel een lekkere quichebodem. Lekker duurzaam ook als je hier oud brood voor gebruikt. Quiche is heerlijk als makkelijke maaltijd en valt ook zeker in de smaak als hartig hapje bij de borrel. 
Lees verder
Broodquiche