Blog: Schoolontbijt

Mama, vandaag eet ik een boterham in de klas!


Hartstikke gezellig, lekker en leuk; ontbijten met klasgenoten op school. In de week van 6 t/m 10 november is het weer zo ver: het Nationaal Schoolontbijt. Al 15 jaar lang wordt er jaarlijks in de klas ontbeten en steeds meer scholen doen hier aan mee. Ik zie dit als een hele positieve ontwikkeling.

 

Ontstaan van het schoolontbijt

Het idee van ontbijten op school is lang geleden bedacht door een aantal bakkers die het ontbijt voor kinderen belangrijk vond. Ook Meesterbakker Roodenrijs vindt dit initiatief heel belangrijk doet al vanaf het prille begin mee door elk jaar lekkere broodjes te leveren aan de scholen.


 

Ontbijt = goed begin van de dag!

Er zijn nog altijd mensen (en dus ook kinderen) die niet ontbijten ’s ochtends. Ik kon me dit nooit zo goed voorstellen, want zelf ontbijt ik van kleins af aan al iedere ochtend. Maar waarom ontbijt niet iedereen? En waarom zou het wel goed zijn om dit te doen? Misschien dat er geen tijd is om ’s ochtends te ontbijten, doordat iedereen op tijd op school en het werk moet zijn, of je hebt nog geen eetlust. Begrijpelijk dat het dan niet altijd lukt om te ontbijten. Maar om jezelf geestelijk en lichamelijk een goede start van de dag te geven, is een ontbijt erg belangrijk!


 

Hoe zit dat precies?

Ook als je slaapt, verbruik je energie. Wij doen zelf niets als we slapen, maar ons lichaam wel! Denk bijvoorbeeld aan onze hartslag en ademhaling, dit moet natuurlijk wel blijven werken! Ook het regelen van onze lichaamstemperatuur, het draaien in bed en andere kleine processen moeten doorgaan en die kosten allemaal energie. Hiervoor gebruikt ons lichaam met name koolhydraten (glucose), simpelweg omdat dit het snelst beschikbaar is en het makkelijkst om te verbranden. Als je slaapt, gaat alles net even wat langzamer en daarom doet het lichaam wat het makkelijkst is: koolhydraten verbranden. Als we tegen de ochtend ontwaken, worden we actiever waardoor we meer van ons lichaam gaan vragen. Hierdoor is er meer energie nodig, in de eerste plaats uit koolhydraten. Dit is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Onze hersenen kunnen zelfs alleen maar koolhydraten verbranden en laat dat nu net de voedingsstof zijn die na de nacht minder aanwezig is! Een goed ontbijt helpt ons deze (en andere) tekorten na de nacht aan te vullen. Ook helpt een ontbijt onze spijsvertering op gang te brengen.

Als de batterij van onze telefoon leeg is vinden we het ook logisch dat hij het niet meer doet, dus waarom dan niet bij onszelf?


 

Kinderen en ontbijten

Een goed ontbijt helpt kinderen om beter te kunnen leren op school, de hersenen moeten immers goed kunnen werken en dit gaat na een ontbijt vaak een stuk makkelijker! Ook blijkt dat kinderen die iedere ochtend ontbijten, minder snel te zwaar worden. Een simpel en goed ontbijt is bijvoorbeeld een bruine of volkoren boterham met kaas, een bruine of volkoren boterham met ham of kipfilet en een glas melk of thee. Lukt het niet om twee boterhammen te eten, eet er dan gewoon eentje. Iets eten is altijd beter dan niets! Probeer  de tafel gezellig te dekken en even de tijd te nemen voor het ontbijt.

Geniet dus maar lekker van de broodjes bij het schoolontbijt!
Heb je nog een vraag over brood en gezondheid? Stel je vraag via deze link en je ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoek je onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om jouw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
 
Kinder wit
Witbrood met toegevoegde vezels, "wit waar bruin in zit!".
€ 2,57
Tarwe casino
Vierkant, lichtbruin brood gemaakt van fijn vermalen tarwemeel.
€ 2,65
Sesam volkoren
Fijn volkorenbrood met sesam.
€ 2,60
Krentenbollen
Zachte luxe bol gevuld met krenten en rozijnen.
€ 0,62

Recept: Kids lunch tapas

van gezond volkorenbrood


Niet alleen is dit recept erg leuk om mee naar school te geven, maar het is ook erg leuk om samen te maken. De variaties zijn eindeloos, dus verzamel al het lekkers bij elkaar en smullen maar! Met cupcake vormpjes maak je makkelijk bakjes in je broodtrommel.
Lees verder
Kids lunch tapas