Broodbakker of banketbakker?

Wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen banketbakker en broodbakker zijn groot. Het zijn eigenlijk twee verschillende werelden. Wat zou jij kiezen?


Koel vs warm.

In de bakkerij zijn de ruimtes van brood en banket fysiek gescheiden. De deegmakerij moet goed op temperatuur en een beetje vochtig zijn om het deeg te laten rijzen. De ovens, die meestal in een aparte ruimte staan, geven ook veel warmte af.
De banketbakkerij is koel, geklimatiseerd met airco’s. Dit omdat er met bijvoorbeeld slagroom en andere bederfelijke producten gewerkt wordt.


Dag vs nacht.

Het proces van deeg kneden tot het moment dat het brood uit de oven komt duurt minimaal drie uur. Daarom zijn broodbakkers ‘nachtdieren’.
Banketbakkers kunnen overdag de producten, zoals  bijvoorbeeld soezen voorbereiden en deze ’s morgens vroeg verder afwerken. 


Spuitzak vs rijskast.

De banketbakker maakt beslagen voor cake en werkt met gele room, chocolade, slagroom, vruchten
etc. Het gereedschap bestaat  hoofdzakelijk uit mixers, spuitzakken en messen. Hij of zij is  altijd creatief bezig. Naast gebak en taarten is er een aparte afdeling voor bladerdeegproducten zoals appelflappen. Maar ook cake en koekjes. Dat maakt het banketbakken  veel veelzijdig.
De broodbakker werkt met gist en altijd in een warme omgeving. Hij of zij werkt met kneders, weegschalen, deegstekers, rijskasten en natuurlijk de ovens. Broodbakkers praten vol passie over volume, korstkleur, bakaard, malsheid, smaak en aroma van het brood. Iedere dag weer.


Kort samengevat:

Een broodbakker werkt voornamelijk ’s nachts in een warme omgeving en gebruikt gist om de  producten luchtig te krijgen.
Een banketbakker maakt de producten luchtig met eieren en bakpoeder en werkt vaak ‘s morgens vroeg in een koele ruimte.


Wil je bakker worden?

Er zijn verschillende leuke (V)MBO opleidingen te volgen hiervoor.

Direct na de basisschool kun je naar VMBO-Horeca, Bakkerij en Recreatie waar je in het vierde leerjaar kiest voor bakkerij.
Meer informatie: vatel.nl (Den Haag) of hvsr.nl (Rotterdam)

Heb je een VMBO diploma, dan kun je (verder) bij de verschillende ROC’s (regionale opleiding centra) om uitvoerend bakker (niveau 2) of zelfstandig werkend bakker (niveau 3) te worden. Je kunt daarna nog verder voor patissier (niveau 3) of leidinggevende (niveau 4). De opleidingen zijn in BBL en in BOL te volgen.
Meer informatie: mborijnland.nl (Leiden-Gouda) zadkine.nl en albeda.nl (Rotterdam e.o.)


Wat is BOL en BBL?

BBL = Beroepsbegeleidende Leerweg
Dit is een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkent leerbedrijf en één dag in de week naar school gaat.
BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Het grootste gedeelte van de opleiding ben je op school, maar je loopt ook af en toe stage.

Vakschool Wageningen
Hier leer je behalve voor bakker ook voor ondernemer of leidinggevende. Al dan 100 jaar een bakkersopleiding met naam.
Het is een BOL opleiding van 3 jaar op MBO niveau 4. Je hebt dus een MAVO of VMBO diploma nodig om toe gelaten te worden.
Meer informatie: www.rijnijssel.nl

Leven lang leren
Als bakker kun je, als je wilt, je leven lang blijven leren. Nieuwe technieken, extra vaardigheden. Je leert ze via Nationale Bakkerij Academie of Bakery Institute.
Leerling banketbakker leerling broodbakker.
 
Hazelnoot slag gebakje
Deze klassieker bestaat uit brosse schuimplakjes gevuld met slagroom en gedecoreerd met hazelnoten.
€ 2,95
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,85
Gesorteerd gebak
Diverse soorten gebakjes met vruchten, crème en slagroom.
€ 2,80
Frans stokbrood 3/4
Knapperig gebakken wit stokbrood.
€ 2,50

Recept: Vlindersandwich

van je favoriete broodsoorten


Je hebt ze vast wel onder in de keukenla liggen: koekstekertjes. Handige hulpjes die je ook prima met brood kunt gebruiken. Met een boterham in vlinder-, bloem- of hartvorm vrolijkt je lunchtrommel of picknickmand meteen op. Het leukste is dan ook om 2 verschillende soorten brood te gebruiken. Lekker én het staat zo gezellig.
Lees verder
Vlindersandwich