Blog: Duursport en voeding

Duursport vraagt ander eten


Na lange maanden trainen is het begin februari eindelijk zo ver: ruim 200 schaatsers gaan voor het goede doel het ijs op in Oostenrijk of Zweden. Hierbij proberen zij zoveel mogelijk kilometers af te leggen op één dag, sommigen halen zelfs de 200 kilometer. Een enorme prestatie dus. En uiteraard lukt dat je niet zomaar.


 

Cystic Fibrosis

Als je meedoet aan Skate4Air, dan schaats je voor de Cystic Fibrosis Stichting. Cystic Fibrosis wordt ook wel taaislijmziekte genoemd omdat er veel taaier slijm geproduceerd wordt dan normaal in het lichaam. Vooral in de longen zorgt dit voor ophopingen, ontstekingen en benauwdheid. CF is een ongeneeslijke en hele heftige ziekte die een enorme impact heeft op je leven. Helaas heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe slopend, zwaar en oneerlijk deze ziekte is. Mijn neef, Frank Roodenrijs, had ook CF en is er helaas op jonge leeftijd aan overleden.

Door geld op te halen voor de CF Stichting, proberen we andere patiënten letterlijk meer lucht te geven en daarmee een kans op een beter leven.


 

Voorbereiding

Om 200 kilometer te kunnen schaatsen moet je vaak trainen. Heel vaak trainen, veel kilometers maken en conditie opbouwen. Een aantal medewerkers van Meesterbakker Roodenrijs is fanatiek bezig met de voorbereidingen op deze zware tocht. Maar, behalve goed trainen is gezond eten natuurlijk ook heel belangrijk.


 

Duursporten

Bij duursporten, zoals deze lange tocht schaatsen, is het belangrijk om veel brood, aardappelen, rijst en peulvruchten te eten. Deze zorgen namelijk voor energie en energieopbouw. Verder is het belangrijk dat je weinig vetten eet, iets meer eiwitten dan normaal om herstel van spieren te bevorderen, gevarieerd te eten en veel te drinken. Ook tijdens het sporten zijn kleine koolhydraatrijke maaltijden of drankjes nodig om de inspanning vol te kunnen houden.


 

Skate 4 Air cake

Als je niet gaat schaatsen, maar toch wilt helpen, kun je doneren of onze Skate4Air Cake kopen. Deze cake hebben we speciaal ontwikkelt voor Skate4Air en is ook alleen in deze periode te koop. Het is een lekkere winterse kruidencake en de gehele opbrengst gaat naar Skate4Air. Zie voor meer informatie ook de website www.skate4air.nl

Heb je nog een vraag over brood en gezondheid? Stel je vraag via deze link en je ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoek je onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om jouw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
 
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra vezels.
€ 2,99
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
€ 2,99
Boerenlandbrood
Bereid met rogge- en tarwebloem.
€ 2,80
Kampioentje
Meergranen broodje met zonnepitten, sesamzaad en kruiden.
€ 0,69

Recept: Hollandse bapao

met gekruid rundvlees


Een broodje bapao op z'n Hollands? Dat maak je heel eenvoudig zelf. Met witte bolletjes van de Meesterbakker. Lekker bij een uitgebreide lunch, maar kan ook prima als gemakkelijke avondmaaltijd. 
Lees verder
Hollandse bapao met gekruid rundvlees