Blog: Een ei hoort erbij

Blog: Een ei hoort erbij

Een ei hoort erbij!

Denk je aan Pasen, dan denk je al heel snel aan eieren. We koken, bakken, klutsen en verstoppen ze. En google je een Paasrecept, dan kun je de eieren alvast wel klaarzetten.

Eieren staan symbool voor ‘nieuw leven’. Het voorjaar is dan ook één van de redenen dat eieren bij Pasen horen. Gaan we terug kijken, zien we ook dat na de vastentijd  een overschot aan eieren was ontstaan. Men at dan weinig dierlijke producten dus eieren bleven over tot Pasen. Aan die vastentijd hebben wij ook ons Paasbrood te danken. Omdat er dan weer uitgebreid gegeten mocht worden, bakten bakkers met Pasen een brood waar zo veel mogelijk lekkers in verwerkt was.

Terug naar de eieren. Kan het kwaad om meer eieren te eten rondom Pasen? Nee hoor, zeker niet als het beperkt blijft tot één maal per jaar. Volgens het Voedingscentrum mogen we 2 tot 3 eieren per week eten. Echter vind ik meerdere bronnen die aangeven dat het eten van 1 tot 2 eieren per dag ook goed voor ons is.

Het maakt natuurlijk wel uit wat je daarnaast eet. Als je gevarieerd  eet,  dan zijn eieren hartstikke gezond. Er zitten veel vitamines en eiwitten in en zeer weinig vet en koolhydraten. Tenminste, als je ze kookt. Een gebakken eitje (met spek!) bevat natuurlijk meer vet en zout en is daardoor een stuk minder gezond.


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 

Palm haasje
Zacht wit broodje in de vorm van een hazenkopje.
€ 0,95
Bo rustiek smulpakket
Mini desembroodjes in wit, bruin, donker en lichtmeergranen.
per 10 € 4,50
Paas stol klein
Paasstol van ongeveer 550 gram, gevuld met rozijnen, krenten, noten, vruchten, amandelspijs.
€ 9,50

Recept: Geroosterd Paasbrood met citroenroom


Deze geroosterde Paasbroodsneetjes met citroenroom kun je decoreren met schuim of witte chocolade; allebei heerlijk! Een lekker en origineel gerechtje voor het Paasbuffet.
Lees verder
Paasbrood met citroenroom