Blog: Koolhydraten & gezondheid

Blog: Koolhydraten & gezondheid

Brood, gezondheid en koolhydraten.

Koolhydraat arm

Er wordt veel over geschreven en de meningen zijn verdeeld. Koolhydraten houden ons nog steeds bezig. De zin en onzin van koolhydraten; het gaat erom waar jij je lekker bij voelt!

Koolhydraten zijn voor ons een belangrijke brandstof. Ze zorgen ervoor dat we kunnen blijven ademen, dat onze hersenen blijven functioneren en dat we onze spieren kunnen gebruiken. We krijgen doorgaans koolhydraten binnen via witte pasta, witbrood en witte rijst. Hier zitten weinig voedingsstoffen in, doordat alleen de binnenkant van de graankorrel gebruikt is en de rest is weg gezeefd . Dat vinden we lekker, dus we eten hier doorgaans iets te veel van.  Als je op je voeding let en ervoor kiest om volkoren varianten te kiezen, dan ben je heel gezond bezig.

Wil je minder koolhydraten eten, dan kun je ook prima uit de voeten met koolhydraatarm brood.
In ons koolhydraatarme brood zit ongeveer 14 gram koolhydraten per 100 gram brood. In vergelijking; een ander klein broodje bevat rond de 35 - 38 gram. Houd er wel rekening mee dat het broodje iets andere eeteigenschappen heeft dan de meeste broodjes. Dat komt doordat in dit broodje veel zaden en veel minder bloem en meel bestanddelen verwerkt zijn. Hierdoor is het ook superrijk aan vezels en eiwitten. Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen is dit het ideale broodje!

Denk er wel aan dat je ook dit koolhydraatarme brood eet met gezond en verantwoord beleg, anders blijft het effect van je dieet uit en dat zou zonde zijn.
Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels                                                  
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 

 
Low carb broodjes
Krokante broodjes met een verlaagd koolhydraatgehalte, ca 14 gram koolhydraten per broodje, Lekker met gezond beleg, bij de warme maaltijd of als 'stokbroodje'.
Vanaf per 5 € 0,95
Koolhydraat arm brood
Koolhydraat arm brood met weinig koolhydraten, slechts ca. 2.5 gram per boterham.
€ 3,65
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Meestertjes
Hard meergranen broodje met noten, rozijnen en abrikozen.
Vanaf per 5 € 0,95

Recept: Desembrood met gamba's,

chorizo, spinazie en paprika-tapenade


Dit recept is heerlijk op donker desembrood. Door de gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade waan je je even aan de Méditerranée. Bovendien is het eenvoudig te maken en is het een plaatje op de lunchtafel.
Lees verder
Desembrood met gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade