Blog: Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten?

Gluten, het zit in brood, soepen en pasta’s en sommige mensen zijn er allergisch voor. Maar wat zijn gluten nu precies?

Granen

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in een aantal graansoorten. Deze eiwitten zijn gezond voor ons. Alleen wanneer je coeliakie of een glutensensitiviteit (zie voorgaande blogs) hebt, kunnen gluten zorgen voor problemen in je lichaam.
Omdat brood gemaakt wordt van granen, komen er automatisch ook gluten in terecht. Het midden van de graankorrel, het meellichaam, bevat deze gluten. Doordat de granen gemalen worden en verwerkt tot bloem en meel, zijn de gluten hierin vermengd. Het is dus praktisch niet mogelijk om van een graansoort dat gluten bevat, een brood zonder gluten te bakken.

Gluten in brood

Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg elastisch wordt, waardoor het goed kneedbaar is. Tijdens het bakproces zorgen gluten ervoor dat het brood lekker luchtig en zacht wordt en een knapperig korstje krijgt. Dat maakt brood juist zo ontzettend lekker! Gluten komen in al onze broden voor. Wij maken namelijk de meeste broden op basis van tarwe. Echter bevatten rogge, gerst en spelt ook gluten.
Brood zonder gluten is vaak op basis van haver, teff of een andere graansoort dat geen gluten bevat. Dit kan alleen gemaakt worden door bakkerijen die een speciale afdeling hebben die zich uitsluitend met glutenvrije producten bezighoudt. Ook opslag en vervoer moet gescheiden verlopen. Glutenvrije broden mogen in de winkel niet naast de normale broden liggen en zeker niet op dezelfde snijmachine gesneden worden. Als dat wel gebeurd, kan iemand met coeliakie ernstige problemen ondervinden na het eten van dit brood. Gluten verspreiden zich heel gemakkelijk. Dit is dan ook de reden dan wij glutenvrij brood van een goede, externe leverancier leveren dat al gesneden is. Glutenvrije gebakjes kunnen wij, vanwege het risico op kruisbesmetting, helaas dan ook niet voor u maken.
 

Zonder gluten

Glutenvrij brood is echter niet te vergelijken met normaal brood. Door het ontbreken van de gluten in deze broden lijken de broden qua structuur een beetje op cake. Het glutenvrije brood is vaak droger, brosser en breekt gemakkelijker. Gluten is het Latijnse woord voor lijm. Dat is dus precies wat er mist in een glutenvrij brood; een soort bindmiddel dat het brood stevig en luchtig maakt.  
Vaak wordt er meer (plantaardige) olie gebruikt bij de bereiding van een glutenvrij brood. Dit zorgt ervoor dat het brood vaak wat meer vet bevat dan een ‘normaal’, glutenbevattend brood. Hierdoor bevat glutenvrij brood dus ook wat meer calorieën dan glutenbevattend brood. Verder bevat glutenvrij brood nagenoeg evenveel koolhydraten en voedingsvezels.

Heb jij last van coeliakie of een glutensensitiviteit? Wij hebben op bestelling glutenvrij brood, brownies, kleine broodjes en krentenbrood verkrijgbaar.
 
Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Brownies x 4 glutenvr damhert
Heerlijke glutenvrije Brownies.
€ 3,31
Rozijnenbrood x 6 sn. glutenvr damhert
Gesneden glutenvrij brood met rozijnen. Na opening binnen 2 dagen consumeren.
€ 3,91

Recept: Italiaanse frittata

met spinazie, geitenkaas en stokbrood


Stokbrood is een veelzijdig brood waarmee je van iedere BBQ, borrel of maaltijdsalade een feestje maakt. Samen met deze kruidige frittata, waar spinazie, paprika en geitenkaas in zit, een volwaardige lunch, waarmee je genoeg energie hebt voor de rest van de dag.
Lees verder
Italiaanse frittata met spinazie, geitenkaas en stokbrood