Blog: Kater van carnaval?

Carnaval: Hoe verhelp je een kater?


Carnaval breekt weer aan! Hier leeft het misschien wat minder dan in andere delen van ons land. Toch zijn de partybussen in het Westland en omgeving vaak volgeboekt en gaan velen van ons naar het gezellige Brabant om te feesten! Zelf heb ik dit ook jarenlang gedaan. Altijd gezellig en hartstikke leuk, maar de volgende ochtend was dat wel eens een ander verhaal...


 

Wat is een kater precies?

Als je teveel alcohol hebt gedronken en daar de volgende ochtend last van hebt, noemen we dat een kater. Hoofdpijn, misselijkheid, braken en vermoeidheid... Geen pretje! Dit komt eigenlijk allemaal door uitdroging. Als we een bacootje drinken, breekt onze lever de alcohol af en onze nieren scheiden het uit. Hier is redelijk wat water voor nodig. In verdunde vorm is alcohol namelijk minder schadelijk voor onze nieren dan in geconcentreerde vorm. Dit verklaart ook waarom je maar naar de wc blijft gaan als je alcohol drinkt, heel irritant als je net in de polonaise loopt. Je verliest dus steeds een beetje meer water bij ieder drankje dat je drinkt. Om dit tegen te gaan, kun je het beste tussen de drankjes door steeds een glas water drinken.

Ook heb je bij een kater last van de afvalstoffen die onstaan bij de afbraak van alcohol. Deze kunnen bij een tekort aan vocht in ons lichaam moeilijker worden afgevoerd en zich gedeeltelijk ophopen. Hier ga je je niet echt beter van voelen. Als je misselijk bent, komt dat vaak doordat de maagwand overprikkeld is door koolzuur of alcohol.


 

Water, de rest komt later!

Maar wat doe je als je wakker wordt met een kater? Juist, water drinken. Begin met 2 tot 3 glazen water. Ook al heb je al hoofdpijn, water aanvullen in je lichaam is het beste wat je kunt doen. En daarna? Verder slapen. Slaap laat je lichaam makkelijker herstellen van gisteravond en een korte nacht biedt geen voordelen als je een kater hebt. Als je goed bent uitgeslapen, drink dan weer 2 glazen water en kies dan voor een goed en stevig ontbijt met volkorenbrood en fruit. Eet liever geen vette producten, je maag is namelijk al van streek. Als je erg veel last hebt, kun je een pijnstiller gebruiken, bij voorkeur paracetamol. Het is echter beter om geen pijnstiller te gebruiken, omdat je lichaam toch al hard moet werken om alle schadelijke stoffen te verwijderen.


 

Carnavalsbrood

Onze bakkers maken dit jaar carnavalsbrood. Een lekker gek en feestelijk brood gekleurd met levensmiddelenkleurstof , voor het carnavalsontbijt.  Want carnaval is vooral feesten en genieten. Niet alleen met een biertje maar ook met lekkers. Brabantse worstenbroodjes en die heerlijke carnavalsmuffins. Die neem ik altijd lekker mee als we naar de optocht gaan kijken in Breda. Veel plezier allemaal, alaaf!

Heb je nog een vraag over brood en gezondheid? Stel je vraag via deze link en je ontvangt zo snel mogelijk reactie. En bezoek je onze winkel in de Koningshoek? Schroom dan niet om jouw vragen aan mij te stellen.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
 
Saucijzenbroodje
Hartig broodje gevuld met kruidige gehakt.
€ 1,85
Haags ontbijt
Diverse soorten zachte mini broodjes.
€ 0,34
Bio pecan cranberry desembrood
Wit brood met desem en cranberries. Een brood op basis van biologische tarwebloem, levain cranberries en geroosterde pecannoten
€ 3,60
Worstenbroodje
Brabants worstebroodje van witbrood met een kruidig worstje.
€ 1,34

Recept: Stoere tosti's

van stoer desembrood


Desembrood... Wist je dat je daar hele stoere tosti's van kunt maken? Bijvoorbeeld met kaas en salami. Of met mozzarella, pesto en rauwe ham. Kies je favoriete desembrood en lekker beleg en beleggen maar! Organiseer eens een tosti-lunch voor je vrienden!
Lees verder
Stoere tosti's van desembrood