Blog: Kater van carnaval?

Blog: Kater van carnaval?

Carnaval: Hoe verhelp je een kater?

Carnaval breekt weer aan! Hier in de Randstad leeft het wat minder dan in andere delen van ons land. Toch zijn de partybussen in Westland en omgeving vaak volgeboekt en gaan velen van ons naar het gezellige Brabant om te feesten! Zelf heb ik dit ook jarenlang gedaan. Altijd gezellig en hartstikke leuk, maar de volgende ochtend was dat wel eens een ander verhaal...


Wat is een kater precies?

Als je teveel alcohol hebt gedronken en daar de volgende ochtend last van hebt, noemen we dat een kater. Hoofdpijn, misselijkheid, braken en vermoeidheid; het is geen pretje. Dit komt eigenlijk allemaal door uitdroging. Als we een bijvoorbeeld een baco drinken, breekt onze lever de alcohol af en onze nieren scheiden het uit. Hier is redelijk wat water voor nodig. In verdunde vorm is alcohol namelijk minder schadelijk voor onze nieren dan in geconcentreerde vorm. Dit verklaart ook waarom je maar naar de wc blijft gaan als je alcohol drinkt, heel irritant als je net in de polonaise loopt. Je verliest dus steeds een beetje meer water bij ieder drankje dat je drinkt. Om dit tegen te gaan, kun je het beste tussen de drankjes door steeds een glas water drinken.

Waar je ook last hebt bij een kater, zijn de afvalstoffen die ontstaan bij de afbraak van alcohol. Deze kunnen bij een tekort aan vocht in ons lichaam moeilijker worden afgevoerd en zich gedeeltelijk ophopen. Hier ga je je niet echt beter van voelen. Als je misselijk bent, komt dat vaak doordat de maagwand overprikkeld is door koolzuur of alcohol.


Water, de rest komt later!

Maar wat doe je als je wakker wordt met een kater? Juist, water drinken. Begin met 2 tot 3 glazen water. Ook al heb je al hoofdpijn, water aanvullen in je lichaam is het beste wat je kunt doen. En daarna? Verder slapen. Slaap laat je lichaam makkelijker herstellen van gisteravond en een korte nacht biedt geen voordelen als je een kater hebt. Als je goed bent uitgeslapen, drink je weer 2 glazen water en kies dan voor een goed en stevig ontbijt met volkorenbrood en fruit. Eet liever geen vette producten, je maag is namelijk al van streek. Als je erg veel last hebt, kun je een pijnstiller gebruiken, bij voorkeur paracetamol. Het is echter beter om geen pijnstiller te gebruiken, omdat je lichaam toch al hard moet werken om alle schadelijke stoffen te verwijderen.


Carnavalsbrood

Onze bakkers maken dit jaar weer Carnavalsbrood. Een lekker gek en feestelijk brood gekleurd met levensmiddelenkleurstof. Het is eigenlijk gewoon witbrood met een gezellig kleurtje, leuk voor het carnavalsontbijt. Veel plezier allemaal, alaaf!

Gezonde groet,


Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
 
Saucijzenbroodje
per stuk Hartig broodje gevuld met kruidige gehakt van de Slagers van Warmenhoven uit Wateringen.
€ 2,30
Haags ontbijt
Diverse soorten zachte mini broodjes.
€ 0,40
Eierkoeken
De lekkerste eierkoeken van de regio.
Vanaf per 6 € 4,80
Worstenbroodje
Brabants worstebroodje van witbrood met een kruidig worstje. Per vier stuks verpakt.
Vanaf per 4 € 7,50

Recept: Hollandse bapao

met gekruid rundvlees


Een broodje bapao op z'n Hollands? Dat maak je heel eenvoudig zelf. Met witte bolletjes van de Meesterbakker. Lekker bij een uitgebreide lunch, maar kan ook prima als gemakkelijke avondmaaltijd. 
Lees verder
Hollandse bapao met gekruid rundvlees