Blog: Afvallen

Voornemen nr. 1: Afvallen!


Ken je dat? Dat je nu het gevoel hebt dat je afgelopen maand veel te veel gegeten hebt? Het was genieten, gezellig en vooral allemaal zo ontzettend lekker! Zowel met kerst als met oud & nieuw. Veel dingen kun je ook niet het hele jaar door eten. Denk bijvoorbeeld aan de appelbeignets. Daar heb ik heerlijk van gesmuld deze jaarwisseling. Meestal gaat het na de feestdagen nog even door, met alle restjes die over zijn gebleven. En dan gaan we in januari ineens weer ‘normaal doen’…

 

Gezond afvallen

Het is een van de meest voorkomende voornemens, afvallen. En het is niet makkelijk... Maar doe het wel verstandig en kies niet voor een crash dieet. Deze werken misschien wel snel, maar zijn slecht voor je lichaam en ze geven geen verandering in je eetpatroon op de langere termijn. Een voedingspatroon met veel groente, voldoende fruit, dranken en vezels en af en toe vlees, vis of ei is in mijn ogen nog altijd het beste. Daarnaast lekker in beweging blijven en voldoende slapen maken dat je goed voor jezelf zorgt.


 

Volkoren of koolhydraatarm?

Om een goede start te maken in 2018 kun je daarom bij de bakker het beste kiezen voor volkorenbrood. Dit zit vol vezels, vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Of je nu wilt afvallen of niet, volkoren is altijd goed! Maar wil je graag wat gewicht kwijt en kies je liever voor een koolhydraatarm voedingspatroon, dan hebben wij ook gezond en vezelrijk koolhydraat arm brood. Gemiddeld bevat een snee brood ongeveer 10 gram koolhydraten. Een snede van het koolhydraat arme brood bevat 2,5 gram koolhydraten. Een groot verschil.Let echter wel op het beleg dat je gebruikt op je boterham. Dit kan in veel gevallen meer koolhydraten bevatten dan de boterham zelf en dat zou zonde zijn. Smeer dus geen marmelade of jam op je koolhydraat arme boterham, maar gebruik bijvoorbeeld  kipfilet met een beetje pesto en tomaat of komkommerspread om het laag in koolhydraten te houden.

Ik wens jullie allemaal een gezond 2018 toe!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
 
Koolhydraat arm brood
Koolhydraat arm brood met weinig koolhydraten, slechts ca. 2.5 gram per boterham.
€ 3,65
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
Vanaf € 2,05
Volkoren-puntje
Zacht broodje op basis van volkorenmeel.
per 6 € 3,00

Recept: Broodje caprese

met mozzarella en cherrytomaat


Een broodje caprese met mozzarella en cherrytomaatjes is met recht een klassieker te noemen. En met een sneetje van ons Obelander Wit als basis wordt het helemaal een feest voor de smaakpapillen. Bovendien is het broodje prachtig om te zien. Een echte eyecatcher op de lunchtafel!
Lees verder
Broodje caprese met mozzarella en cherrytomaat