Blog: E-nummers

Het wel en wee van E-nummers

E-nummers... wat moeten we ermee? Wat doen ze in ons eten? Hebben deze stoffen effect op onze gezondheid? Veel mensen vragen zich dat af.

Ook in brood tref je vaak e-nummers aan. Of zoals wij ze noemen: broodverbetermiddelen. Dat is niet eng of slecht. Wist je bijvoorbeeld dat je op dit moment E948 inademd? Ja, dat lees je goed: E948 is namelijk het nummer van zuurstof.
 

Wat zijn e-nummers eigenlijk?

De officiële definitie van e- nummers is “door de EU goedgekeurde hulpstoffen”. Oftewel, stoffen waarvan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft aangegeven dat deze veilig gebruikt kunnen worden in voedingsmiddelen. Dat klinkt allemaal heel belangrijk, maar wat betekent dit precies? En in hoeverre kunnen we er dan ook op vertrouwen dat deze stoffen onze gezondheid niet schaden? Tik op Google eens ´e- nummers´ in en je krijgt heel wisselende berichten te zien. In de ene link lees je dat e- nummers geen kwaad kunnen en op de volgende website wordt er gewaarschuwd voor bepaalde e- nummers omdat ze nadelige gezondheidseffecten zouden hebben. Als consument zie je dan door de bomen het bos niet meer! En dat is begrijpelijk.
 

Zijn e-nummers slecht voor je?

De EFSA is in het leven geroepen om ons te beschermen tegen schadelijke stoffen in ons voedsel. Dit was nodig na een aantal grote voedselschandalen in de geschiedenis. Zo werd er afgewerkte motorolie gevonden in voedsel en werden er verkeerde suikervervangers gebruikt waardoor mensen stierven. Daar moet je toch niet aan denken, dat er zo met voeding geknoeid kan worden. Vandaar dus de EFSA. Om te voorkomen dat producenten zomaar van alles in hun producten kunnen verwerken, is er een lijst opgesteld met hulpstoffen die veilig zijn voor de volksgezondheid. Iedere producent mag alleen deze hulpstoffen gebruiken en andere middelen zijn niet toegestaan. Deze stoffen zijn uitgebreid getest, staan onder strenge voorwaarden en hebben uiteindelijk een nummer gekregen, omdat de oorspronkelijke namen vaak lang en ingewikkeld zijn. Het e- nummer is dus eigenlijk een soort certificaat van veiligheid.
 

Alle voedsel zonder e-nummers?

Het is echter niet zo dat e-nummers alleen vanwege voedselschandalen in het leven zijn geroepen. De vraag naar langer houdbare producten steeg. Steeds meer voedsel werd vervoerd over langere afstanden en supermarkten wilden grotere voorraden in kunnen kopen. Wij willen immers alles voor handen hebben, is het niet? We kunnen het maar slecht accepteren als artikelen zijn uitverkocht.

De supermarkt zou voor meer dan de helft leeg zijn wanneer we ons voedsel niet zouden bewerken en wanneer we alle buitenlandse producten weg zouden strepen. Bovendien is het vermijden van e-nummers praktisch onmogelijk, omdat er ongeveer 350 stoffen een e- nummer hebben gekregen. Een tomaat of appel bijvoorbeeld, zit al vol met e- nummers!
 

Zitten er e-nummers in brood?

Ook onze broden bevatten een aantal e-nummers. Hierdoor bakken we een zo natuurlijk mogelijk brood dat lang vers blijft, een goede structuur heeft en niet uit elkaar valt. Hoe goed de ingrediënten en baktechnieken ook zijn, brood veroudert snel als je het niet binnen een dag eet. We gebruiken niet meer e-nummers dan nodig en de e-nummers die wij gebruiken, zijn geen enge stoffen. Dit zijn namelijk veel van nature voorkomende stoffen, die door de EU heel simpel een nummertje hebben gekregen. Bijvoorbeeld E300 (L- ascorbinezuur), wat wij gebruiken als meelverbeteraar, is eigenlijk vitamine C! Ook E920 is een meelverbeteraar, dit zijn plantaardige bestanddelen van eiwitten die van nature voorkomen in grassen en granen. Dit zorgt voor een luchtiger brooddeeg. Daarnaast worden er nog emulgatoren en conserveermiddelen gebruikt in de vorm van calcium, natrium, citroenzuur en kalium, ook dit zijn natuurlijke stoffen.

En het leuke is: het lichaam maakt bij de vertering ook geen onderscheid tussen de vitamine C in een banaan of de E300 in een brood. Je kunt dus met een gerust hart van onze broden blijven genieten!


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie.
 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Desem rozijnen brood wit (w)
Een brood op basis van Franse tarwebloem, rozijnen, levain en een vleugje kaneel
€ 4,25

Recept: Krentenbol 

versierde krentenbol met appel


Maak van een gewone krentenbol eens een heel speciale krentenbol door hem te beleggen met zuivelspread en appel. Het zier er extra feestelijk uit als de appel een rode schil heeft. Je kunt ook voor ander fruit kiezen, zoals nectarine, perzik of druiven.
Lees verder
Versierde krentenbol