Blog: Hoe zit dat met oliebollen?

Hoe zit dat met oliebollen?


Inmiddels zijn de gezellige kerstdagen alweer achter de rug en maken we ons op voor oud & nieuw. Vuurwerk afsteken, champagne drinken en uiteraard oliebollen eten! Oliebollen zijn, net als appelflappen en appelbeignets, niet weg te denken bij oudjaarsdag.


Oliekoeken

Maar waarom eten we oliebollen met oud & nieuw? En waar komen ze eigenlijk vandaan? Na wat onderzoek kwam ik er achter dat de oorspronkelijke oliebol een oliekoek was. Dit was een platte koek die gemaakt werd van houdbare ingrediënten, zoals meel en suiker. Men at deze in de Middeleeuwen om de vastenperiode af te sluiten (van 11 november met Sint Maarten tot Kerstmis). Deze oliekoeken werden gebakken in reuzel en lijnzaadolie of raapzaadolie en bevatten behoorlijk wat calorieën en vet, zodat de mensen goed de winter door zouden kunnen komen.
In de zeventiende eeuw kamen er betere ingrediënten en baktechnieken, waardoor de mensen er beter in slaagden een luchtiger beslag te maken, waarmee ze bollen konden bakken. Vanaf de negentiende eeuw is de oliebol een echte oudejaars snack geworden.
 


Oliebollen, jummies of appelbeignets
 

Het is allemaal lekker! Toch? Mijn favoriet is de appelbeignet. Een frisse appelschijf met een toefje banketbakkersroom gemengd met amandelspijs in het midden, verpakt in roomboterbladerdeeg. Heerlijk, die zou ik het hele jaar door wel kunnen eten. Maar of een appelbeignet ook de beste keuze is tussen alle oud & nieuw snacks? Helaas niet...
Ik heb al onze oud & nieuw snacks op een rijtje gezet en de oliebol is toch de winnaar van al het lekkers. Deze bevat de minste calorieën en vet in vergelijking met jummies, appelbeignets en appelflappen. Ook qua koolhydraten komt de oliebol goed uit de bus. Een oliebol bevat ca.130 kcal per stuk. Niet zo veel als je bedenkt dat een stukje chocolade van hetzelfde gewicht 163 kcal bevat. Dus pak lekker een oliebol van de schaal, het kan best.

 

Vette bollen?

Van oliebollen wordt vaak gedacht dat deze erg vet zijn. In de praktijk blijkt dit ontzettend mee te vallen, bij ons bevat een oliebol van 90 gram slechts 4,3 gram vet. Bovendien bakken wij onze oliebollen in natura olie, een olie op basis van zonnebloempitten met grotendeels onverzadigde vetten. Zo slecht is een oliebol dus nog niet, de oliekoeken van vroeger waren een stuk minder verantwoord.

Namens Meesterbakker Roodenrijs wil ik je bij deze een hele fijne jaarwisseling toewensen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,85
Petit glace
Feestelijk crèmekoekje op amandelkoekje. 12 stuks in een doosje.
Vanaf per 12 € 9,50
Haaglands volkoren
Fijn volkorenbrood.
Vanaf € 1,70
Borrelhapjes doosje per 9
Lekkere hartige bladerdeeghapjes, 9 stuks in een doosje.
Vanaf € 6,75