Blog: Is donker brood gezonder?

Hoe donkerder, hoe gezonder?


Donker brood is zeker gezond, maar het ene brood bevat meer voedingsstoffen dan het andere brood. Donker brood kan het meest gezonde brood zijn dat in het assortiment van een bakker verkrijgbaar is, maar het kan ook zo zijn dat een lichtere kleur brood gezonder is. Ik zal uitleggen hoe dat komt.
 

Bloem, meel en volkorenmeel

Om te bepalen hoe gezond een brood is, moet je weten waarvan het brood gemaakt is. Is dit van bloem, meel of volkorenmeel? Dit kun je eigenlijk bijna nooit aan de buitenkant van het brood zien. Doorgaans is een wit brood van bloem gemaakt, een lichtbruin brood van meel en een volkorenbrood van volkorenmeel gemaakt.Bloem: Dat is het binnenste deel van de graankorrel, welke vermalen is tot bloem. De zemelen en de kiem worden eruit gezeefd en zo krijg je witte bloem. Dit is de basis voor een wit brood.
Volkorenmeel: Wordt gemaakt door de gehele graankorrel te vermalen tot meel. Hier wordt niets uit gezeefd en in het geheel gebruikt om volkorenbrood van te maken. Volkorenbrood bevat hierdoor de meeste voedingsvezels en voedingsstoffen van alle soorten brood die er zijn. Benieuwd welk volkorenbrood de meeste voedingsvezels bevat? Kijk dan eens in onze vezel top 5!
Meel: De basis waar lichtbruin brood van gemaakt wordt, is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Deze verhouding kan verschillen per bakker, in het brood  van Meesterbakker Roodenrijs is deze verdeling ongeveer gelijk. Een brood gemaakt van meel bevat hierdoor meer voedingsvezels en voedingsstoffen dan een brood dat van bloem is gemaakt, maar bevat logischerwijs weer minder voedingsvezels en voedingsstoffen dan een brood dat van volkorenmeel gemaakt is.
 

Donkerbrood

Donker brood kan gemaakt zijn van bloem, van meel of van volkorenmeel. Hier haal je dus drie heel verschillende soorten broden uit, die aan de buitenkant toch allemaal donker van kleur kunnen zijn. De kleur van donker brood ontstaat namelijk door het gebruik van moutmeel en/of gebrande suiker.
Een donker brood in de winkel kan dus volkoren zijn, wat hem zeker gezond maakt. Het kan ook een praktisch wit brood zijn, waardoor hij minder voedingsstoffen bevat. Het brood is dan niet ongezond, maar bevat minder voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.Soorten graan in brood

Bloem, meel en volkorenmeel kunnen gemaakt zijn van verschillende granen. Wij gebruiken meestal tarwe in onze broden. Daarnaast kan ook mais, gerst, rogge, boekweit en spelt gebruikt worden. Een brood kan gemaakt worden van één van deze soorten graan, of van een combinatie hiervan. Als er meerdere soorten graan bij elkaar in een brood gebruikt zijn, dan spreken we van een meergranenbrood. Maar, opnieuw kan een meergranenbrood dus ook van bloem, meel of volkorenmeel gemaakt zijn óf een combinatie hiervan. Snap je het nog? Vraag het anders gerust in onze winkels!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Polder dubbel donker
Extra donker meergranenbrood met volkorenmeel en tarwebloem.
Vanaf € 2,05
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 2,05
Jutters brood
Vloer meergranenbrood met zonnepitten.
Vanaf € 2,10

Recept: Vlindersandwich

van je favoriete broodsoorten


Je hebt ze vast wel onder in de keukenla liggen: koekstekertjes. Handige hulpjes die je ook prima met brood kunt gebruiken. Met een boterham in vlinder-, bloem- of hartvorm vrolijkt je lunchtrommel of picknickmand meteen op. Het leukste is dan ook om 2 verschillende soorten brood te gebruiken. Lekker én het staat zo gezellig.
Lees verder
Vlindersandwich