Blog: Last van gluten?

Last van gluten of tarwe?


Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over coeliakie, glutenintolerantie. Maar wat als je geen coeliakie hebt volgens de dokter, maar toch reageert op granen? Dan zou je een tarwe-allergie of een glutensensitiviteit kunnen hebben. 

 

Wat is coeliakie ook alweer?

Bij coeliakie ontstaan er ontstekingen in de darmplooien door het eten van gluten. Hierdoor gaan de darmplooien kapot en wordt de binnenkant van de darm vlakker. Daardoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Gluten zitten in ontzettend veel producten en het is best lastig om glutenvrij te eten. Gluten zitten bijvoorbeeld in brood, koek, sauzen, veel vleeswaren, snoep en ijs. Maar als je last krijgt van een opgezette buik, bloedarmoede, ondergewicht of vermoeidheid, is het de moeite van het proberen waard om glutenvrij te eten.


 

Tarwe-allergie

Als je een tarwe-allergie hebt ben je allergisch voor de eiwitten die in tarwe zitten. Het lichaam maakt hier antistoffen tegen en gaat het gevecht aan met deze eiwitten. Hierdoor kunnen heftige klachten ontstaan zoals benauwdheid, misselijkheid, netelroos en zelfs een shock. Het verschil met coeliakie is dat je niet reageert op de gluten, maar alleen op andere eiwitten die in tarwe voorkomen. Als je tarwe-allergie hebt, kun je vaak dus wel andere granen eten.

 

Glutensensitiviteit

Maar wat als je geen coeliakie hebt en ook geen tarwe-allergie, maar tóch klachten krijgt na het eten van gluten? Jaren geleden kreeg je in dat geval te horen dat je last had van het prikkelbare darm syndroom: Een overgevoelige darm die te veel of juist te weinig bewegingen maakt. Spasmen en verkrampingen zorgen voor buikpijn en wisselende ontlasting. Maar, deze aandoening heeft niets te maken met het eten van granen of gluten. Klachten kunnen na het eten van veel verschillende voedingsmiddelen ontstaan.
Daarom moest er iets anders zijn, dit noemt men glutensensitiviteit. Hier is de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan, maar nog steeds is het niet helemaal duidelijk. Als je glutensensitief bent, ervaar je vergelijkbare klachten als bij coeliakie, alleen zijn er geen darmafwijkingen te zien. Het zou kunnen dat andere stoffen in granen deze klachten veroorzaken of dat de darmbiopt niet duidelijk genoeg was en het toch coeliakie is. De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit. Maar, in geval van glutensensitiviteit kan het helpen om glutenvrij te eten.

Heb jij last van coeliakie of een glutensensitiviteit? Wij hebben op bestelling glutenvrij brood, brownies, kleine broodjes en krentenbrood verkrijgbaar.


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
 
Brownies x 4 glutenvr damhert
Heerlijke glutenvrije Brownies.
€ 3,41
Rozijnenbrood x 6 sn. glutenvr damhert
Gesneden glutenvrij brood met rozijnen. Na opening binnen 2 dagen consumeren.
€ 4,03

Recept: Italiaanse frittata

met spinazie, geitenkaas en stokbrood


Stokbrood is een veelzijdig brood waarmee je van iedere BBQ, borrel of maaltijdsalade een feestje maakt. Samen met deze kruidige frittata, waar spinazie, paprika en geitenkaas in zit, een volwaardige lunch, waarmee je genoeg energie hebt voor de rest van de dag.
Lees verder
Italiaanse frittata met spinazie, geitenkaas en stokbrood