Blog: Over voedingsvezels

Blog: Over voedingsvezels

Houd je darmen gezond, eet voedingsvezels

Steeds meer onderzoeken tonen het aan; voedingsvezels zijn essentieel om ons gezond te houden. Er bestaan verschillende soorten voedingsvezels en deze hebben allemaal een eigen doel en functie in ons lichaam.


Veel verschillende soorten voedingsvezels

Van vitaminen is het alom bekend. Vitamine A helpt bij een gezonde huid en om scherp te kunnen blijven zien, vitamine C ondersteunt onze weerstand en ga zo maar door. Zo is het met voedingsvezels ook! De ene soort vezel is goed voor de verzadiging, de andere vezel dient als voedsel voor de darmbacteriën. Welke vezels dit precies zijn, is echter nog niet volledig onderzocht. We weten wel dat voedingsvezels in het algemeen heel belangrijk zijn voor onze gezondheid en dat we niet zonder kunnen.

Een belangrijke bron van voedingsvezels is brood! Een volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezels per snee brood. Een brood is volkoren wanneer het met volkorenmeel gemaakt is. Als je op zoek bent naar een volkorenbrood met veel voedingsvezels, zou je een kijkje kunnen nemen in onze nieuwe vezel top 5! Deze vind je op de website onder “brood en gezondheid”. Ik kan wel alvast verklappen dat het Polder Volkoren op de hoogste plaats staat, dit is ons meest vezelrijke volkorenbrood.


Hoe meer vezels, hoe beter

Door volkorenproducten te eten, krijg je voedingsvezels binnen. Deze vezels zorgen ervoor dat je sneller een ‘vol’ gevoel krijgt. Van witte boterhammen kunnen we er immers meer op dan van volkoren boterhammen. Dat komt doordat de voedingsvezels in brood, maar ook in groenten of andere volkorenproducten, vocht opnemen. In onze maag en darmen absorberen voedingsvezels vocht op een sponsachtige manier. Ze zorgen voor een dikkere, brijige massa dat een beetje uitzet in onze maag en darmen. Hierdoor krijgen wij sneller een vol gevoel. En dit is goed! Volkorenproducten met veel voedingsvezels worden minder snel verteerd dan producten met nauwelijks of geen voedingsvezels. Het vergt namelijk meer inspanning van ons lichaam en dit is gezond voor onze bloedsuikerspiegel en gehele verteringsstelsel.

Maar voedingsvezels hebben niet alleen invloed op de verzadiging en daarmee ons lichaamsgewicht. Voedingsvezels stimuleren ook onze darmen om te bewegen zodat de vertering op gang wordt gehouden. Niets is zo vervelend als niet naar de wc kunnen gaan..!
Ook beschermen voedingsvezels ons tegen ziekten, omdat zij een versterkende werking hebben op ons immuunsysteem. Er wordt wel vaker gezegd dat onze weerstand begint bij gezonde darmen. Om onze weerstand op pijl te houden, moeten dus ook onze darmen gezond zijn en blijven.


Prebiotica

Er leven verschillende soorten bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën helpen ons bij de vertering van ons voedsel en met de verdediging tegen slechte, ziekteverwekkende bacteriën. Maar je kunt je voorstellen dat deze bacteriën wel in leven moeten blijven en goed hun werk moeten kunnen doen. Deze bacteriën hebben hier onder andere voedingsvezels voor nodig. Met name de zogenoemde prebiotica zijn hierbij belangrijk. Dit zijn voedingsvezels welke onder andere dienen als voedsel voor de darmbacteriën. Een voorbeeld van een prebiotische voedingsvezel is inuline, ons Meester Kinderwit bevat deze voedingsvezel. Ook lupine heeft een prebiotische werking, deze zit in ons koolhydraatarme brood.

Wist je dat voedingsvezels ook onder de koolhydraten vallen? Let dus op als je koolhydraatarm eet, dit zijn voedingsstoffen die je niet mag missen.
 
Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Polder dubbel donker
Extra donker meergranenbrood met volkorenmeel en tarwebloem.
Vanaf € 2,05
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 2,05
Polder pompoen
Donker meergranenbrood met pompoenpitten.
Vanaf € 2,05

Recept: Desemsandwich

met kip en gegrilde groenten


Deze desemsandwich is rijk gevuld met diverse groenten. Zo kies je gemakkelijk voor een stevige lunch. Experimenteer vooral eens met onze gevulde broden. De noten en zuidvruchten die onze bakkers hier dagelijks in verwerken, zijn een smakelijke aanvulling op de zachte grillsmaak van de groenten.
Lees verder
Desemsandwich met kip en gegrilde groenten