Blog: Polder Volkoren

Polderbrood, maar dan volkoren


Tijd voor beschuit met muisjes! Ons Polder Korn heeft er een broertje bij gekregen. Met trots presenteren wij: Polder Volkoren.

 

Een extra brood in het assortiment?

Polderbrood is een verzamelnaam voor een groep meergranenbroden uit ons assortiment. De polderbroden blijven lang mals en zitten vol granen, zaden en pitten. Elk polderbrood heeft een specifiek karakter. Zo hebben we Polder zonnepit, Polder pompoen, Polder sesam en niet te vergeten de publiekslieveling: Polder korn. 

Ik merk dat dit brood echt heel populair is bij onze klanten. Dat snap ik ook wel hoor.  Het is namelijk ook erg lekker! Na het uitkomen van de nieuwe Schijf van Vijf, waarin volkorenbrood een belangrijke plaats inneemt, vonden wij dat er eigenlijk nog een soort brood ontbrak in de Polderfamilie: Een polderbrood dat 100% volkoren is en perfect in de Schijf van Vijf past. We merkten uit vragen van klanten dat ze de Schijf van Vijf volgen en dus bewuster voor volkoren kiezen. Het zou super zijn als we hun favoriete brood in een volkorenvariant kunnen aanbieden! Nadat de broodbakkers één en ander hadden overlegd en onderzocht zijn ze proefdegen gaan draaien. Er zijn verschillende varianten volkoren Polderbroden gemaakt en allemaal zijn ze uitgebreid beoordeeld op uiterlijk, smaak, geur, malsheid en houdbaarheid. Uiteindelijk kwam er één brood het beste uit de test. Polder Volkoren is geboren. Het brood bestaat uit 100% volkorenmeel en bevat ook zeker de bekende karaktereigenschappen van onze Polderfamilie. Het brood is lactose vrij, wat fijn is voor onze klanten die daar specifiek naar op zoek zijn.

 

Waarom volkoren?

Wat is het belang van volkoren en waarom is volkorenbrood de meest gezonde broodsoort? Dat komt vooral doordat het veel voedingsvezels bevat. Het Voedingscentrum adviseert om voldoende volkorenbrood te eten omdat voedingsvezels heel belangrijk zijn voor onze darmen. De aanbeveling is om 30- 40 gram voedingsvezels per dag te eten. Het eten van 4-5 sneetjes volkorenbrood levert al ongeveer 8 tot 10 gram voedingsvezels op. Dan ben je al een heel stuk op weg voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Afhankelijk van het soort beleg, kan het vezelgehalte zelfs nog iets hoger zijn. Als je wilt weten hoeveel sneetjes brood het Voedingscentrum voor jou adviseert, klik dan op deze link. Vul geslacht en leeftijd in en voilà, er volgt een voedingsadvies. Let wel op, het blijft natuurlijk een globaal advies. Er wordt geen rekening gehouden met andere persoonlijke omstandigheden zoals eventuele ziektes en of je een fanatieke sporter bent of niet. Een persoonlijke advies kan dan in de werkelijkheid afwijken.

 

Volkorenbrood = superfood

Volkorenbrood is niet alleen gezond vanwege het hogere gehalte aan voedingsvezels. Ons Polder Volkoren bevat 5 verschillende granen; tarwe, gerst, rogge, haver en boekweit. Juist door deze verschillende granen bevat dit nieuwe brood extra veel voedingsstoffen, want granen staan er bol van! Ook bevat het Polder Volkoren lijnzaad, een voedingsstof die gezonde vetten en vitamine E bevat. Vitamine E beschermt cellen, weefsels en celwanden. De gezonde vetten in lijnzaad zijn Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf maken uit andere vetten maar heeft ze wel nodig. Deze vetzuren helpen het cholesterol gehalte te verlagen en helpen bij de regulatie van de bloeddruk. Ook hebben deze vetten een goede invloed op onze concentratie en ons geheugen. Uit onderzoek blijkt dat een regelmatige consumptie van volkorenbrood het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmziekten aanzienlijk verminderd. Ook het risico op diverse vormen van kanker wordt door het eten van volkorenbrood kleiner. Dit wordt door de maagleverdarmstichting fervent onderschreven. Allemaal redenen waarom volkoren zo belangrijk is. We kunnen het met recht een superfood noemen. Heb je Polder Volkoren geprobeerd, dan zou ik graag van je horen wat je ervan vindt!

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Polder dubbel donker
Extra donker meergranenbrood met volkorenmeel en tarwebloem.
Vanaf € 2,05
Polder volvezel
Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.
Vanaf € 2,05
Polder pompoen
Donker meergranenbrood met pompoenpitten.
Vanaf € 2,05

Recept: Kampioentje 

met gebakken spek, ui én appel.

Kampioentjes zijn meergranenbroodjes met zaden en pitten. Deze krokante broodjes zijn lekker met allerlei soorten beleg. Je kunt je beperken tot een plakje kaas en komkommer (lekker!) maar je kunt je ook uitleven met allerlei soorten beleg. Wij hebben een paar leuke combinaties voor je bedacht. Bijvoorbeeld deze met gebakken spek, ui én appel.
Lees verder
Kampioentje met gebakken spek, appel en ui.