Blog: Volkoren

Eet jij al volkorenbrood?


Volkorenbrood is gezond. Niet dat er iets mis is met een lekkere witte of bruine boterham. Die eet ik ook weleens. Lekker als tosti of met pindakaas. De meeste dagen kies ik toch voor een volkorenboterham. Volkorenbrood is voedzaam waardoor ik minder snel weer honger krijg dan na het eten van een witte of bruine boterham.


 

Waarom is volkoren gezonder?

Dat een volkorenboterham de meest gezonde is, dat zullen de meesten van ons wel weten. Volkoren bevat de meeste vezels en voedingsstoffen van alle soorten brood en is daarom de beste keuze! Maar, hoe komt het nu dat je na het eten van een volkoren boterham minder snel weer honger krijgt dan na het eten van een bruine of witte boterham?

Dit komt doordat een volkoren boterham minder snel verteerd wordt. Ons lichaam moet meer werk doen om een volkoren boterham op te kunnen nemen dan een bruine of witte boterham. Met andere woorden wordt een volkorenboterham dus langzamer in ons bloed opgenomen waardoor het ons langer energie geeft. Voor een witte of bruine boterham hoeft het lichaam minder moeite te doen. Vooral een witte boterham is heel snel verteerd en geeft heel snel energie. Het nadeel daarvan is dat de energie ook snel weer ‘op’ is en je dus eerder honger krijgt.

Een bruine boterham zit hier eigenlijk een beetje tussenin, omdat een bruine boterham gedeeltelijk een witte boterham en gedeeltelijk een volkoren boterham is. Daarom bevat een bruine boterham meer vezels dan een witte boterham, maar weer minder vezels dan een volkoren boterham!


 

Brood = broodnodig!

In de onderzoekswereld wordt er dagelijks hard gewerkt aan het onderzoeken van ons eten. Ook vol
korenproducten zijn uitgebreid getest en hiervan is meermaals bewezen dat zij erg goed en gezond voor ons zijn. Niet alleen vanwege de vezels, maar ook vanwege de vitaminen en mineralen, ijzer, antioxidanten en niet verteerbare vezels. Als je dagelijks 4- 8 sneetjes volkorenbrood eet, verlaagt dit het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals darmkanker, hartziekten of diabetes type 2. Dus, nog een extra reden om volkoren brood te eten!

Ook helpt het eten van volkorenbrood om je cholesterol gehalte te verlagen. Brood bevat namelijk niet- verteerbare vezels en deze binden zich aan cholesterol. Doordat deze vezels niet verteerbaar zijn, verlaten ze je lichaam weer met het cholesterol er aan “vast geplakt”. Heel simpel en mooi dat volkorenbrood dat voor je doet, toch?

En wat dacht je van jodium? Zeevis, zeewier en eieren bevatten jodium. Maar de meeste mensen eten dit niet dagelijks. Daarom is de kans op een tekort aan jodium aanwezig als je geen of weinig brood eet. Jodium komt in geringe mate ook voor in groenten, maar brood blijft toch onze belangrijkste bron van jodium! Dit spoorelement hebben we nodig voor groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en voor een goede stofwisseling.

Kies daarom zo veel mogelijk voor volkorenbrood, er is keuze genoeg.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
Vanaf € 2,05
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,85
Sesam volkoren
Fijn volkorenbrood met sesam.
Vanaf € 1,85
Desem volkoren (w)
Desembrood op basis van Franse volkorenmeel en desem.
€ 4,25

Recept: Desembrood met gamba's,

chorizo, spinazie en paprika-tapenade


Dit recept is heerlijk op donker desembrood. Door de gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade waan je je even aan de Méditerranée. Bovendien is het eenvoudig te maken en is het een plaatje op de lunchtafel.
Lees verder
Desembrood met gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade