Blog: Lactose-intolerantie

Wat is lactose-intolerantie?


Als je last hebt van lactose-intolerantie vergt dat veel van je. In zoveel producten zit melk! Hoe zit het precies met deze intolerantie?

 

Wat is er aan de hand bij lactose-intolerantie?

Ik zie ze regelmatig in de winkel: klanten die vragen naar producten waar geen melk in verwerkt is. Heel vervelend als je weinig melkproducten kunt gebruiken omdat je last hebt van een lactose-intolerantie. Vooral omdat melk in zo veel producten verwerkt is en je dus alles moet checken. Maar wat is er precies aan de hand bij een lactose-intolerantie?

 

Te kort aan lactose

Bij een lactose-intolerantie is het lichaam onvoldoende in staat om het melksuiker genaamd lactose te verteren. Dit komt door een tekort aan- of het ontbreken van het enzym lactase. Een enzym is een splitsende- of ontledende stof die een specifieke chemische reactie kan versnellen. Het zorgt er onder andere voor dat voedingsstoffen van elkaar worden gescheiden, zodat deze makkelijker verteerd kunnen worden. Als er geen of niet voldoende lactase aanwezig is, komt melksuiker (lactose) onverteerd in de dikke darm terecht. Daar ontstaan vaak de problemen, want darmbacteriën gaan de lactose vergisten. Gevolgen van deze vergisting in de darmen zijn klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid en diarree. Heel vervelend , want daar zit je niet op te wachten als je gezellig met vrienden uit eten bent of een belangrijke afspraak op het werk hebt!

In veel gevallen kunnen mensen met een lactose-intolerantie wel kleine hoeveelheden lactose verdragen. Dit is mogelijk omdat er vaak wel lactase wordt aangemaakt, maar te weinig. In veel gevallen is één glas melk nog acceptabel en krijgt men er geen klachten van, maar voor iedereen is de maximale hoeveelheid aan lactose anders.

Verwar een lactose-intolerantie trouwens niet met een melkallergie. Dat is namelijk iets heel anders. Bij een (melk)allergie reageert het lichaam abnormaal op bepaalde eiwitten en ziet deze als gevaar voor de gezondheid. In geval van een melkallergie kun je helemaal geen melk of melkproducten gebruiken.

Lactose-intolerant worden normaal? Een leuk weetje!
Het staat misschien vreemd dat ik dit zo schrijf, maar eigenlijk is het min of meer normaal dat mensen lactose-intolerant worden. Jonge kinderen kunnen bij de geboorte vaak zelf lactase vormen. Dit is ook nodig, want anders kan het kindje de moedermelk moeilijk verteren. Maar als kinderen ouder worden hebben zij geen moedermelk meer nodig en dus remt het lichaam de aanmaak van lactase als we opgroeien. Echter hebben wij in de Westerse wereld een voedingspatroon waar veel melk in voorkomt. Wij stoppen namelijk niet na de moedermelk, maar gaan vervolgens over op koemelk of producten waar melk in verwerkt is. Door evolutie kunnen de meesten van ons daarom nog steeds lactose verteren, maar in veel Zuid Amerikaanse en Afrikaanse landen is dat wel anders. Daar is het veel minder gebruikelijk om veel melk of melkproducten te gebruiken en dat zien we terug in het lichaam. Ruim 70% van de mensen is daar lactose-intolerant.

 

Bij twijfel vragen!

Als u wilt weten of een product van uw Meesterbakker melk bevat, kunnen onze medewerksters dat voor u nakijken in het kassasysteem. Bij twijfel kunt u het dus altijd vragen!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50
Koolhydraat arm brood
Koolhydraat arm brood met weinig koolhydraten, slechts ca. 2.5 gram per boterham.
€ 3,65
Jutters brood
Vloer meergranenbrood met zonnepitten.
Vanaf € 2,10

Recept: Kids lunch tapas

van gezond volkorenbrood


Niet alleen is dit recept erg leuk om mee naar school te geven, maar het is ook erg leuk om samen te maken. De variaties zijn eindeloos, dus verzamel al het lekkers bij elkaar en smullen maar! Met cupcake vormpjes maak je makkelijk bakjes in je broodtrommel.
Lees verder
Kids lunch tapas