Blog: Ode aan brood

Het eerlijke verhaal over brood


Heb je de nieuwe tv spot over brood gezien? Onderdeel van een Europese campagne waarin het eerlijke verhaal over brood verteld wordt. En omdat ik dat ook doe in de blogs, wordt ik blij van deze campagne. 

Brood, een goed verhaal!

Ondanks dat we bijna allemaal dagelijks brood eten, loopt de broodconsumptie in Nederland toch iets terug. Dit is gedeeltelijk te verklaren door voedingshypes en nieuwe ideeën van wat wel en niet gezond is. Iedereen heeft voorkeuren en eigen ervaringen als het gaat om voeding, maar brood blijft een heel gezond voedingsmiddel. Via de reclamespot probeert men dat nog maar eens te benadrukken.  Ondanks dat de broodconsumptie iets teruggelopen is, eten veel mensen wel bewuster. Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum eten we namelijk meer volkorenbrood dan twee jaar geleden. Toen was bruin brood meer in trek. Goed bezig allemaal! 

Donker brood

Tijdens de campagne wil men je meer vertellen over wat nu wel en niet gezond is. Ik zal alvast aftrappen met wat uitleg over donkere broden, omdat ik ervaar dat hier nog wel eens vragen over zijn:

Een donker brood is gezond, maar de kleur zegt niet veel over het soort brood. Een donker brood kan hele verschillende structuren hebben en wel of niet volkoren zijn. Alle broden vallen namelijk te herleiden tot drie soorten: wit brood, bruin brood en volkoren brood. Deze kunnen zowel donker als licht zijn. Als je het meest gezonde brood wilt hebben, vraag dan altijd naar een volkorenbrood en laat je niet leiden door de kleur van het brood.
Maar, hoe komt het dat sommige broden zo donker zijn? De kleur van het brood ontstaat door het gebruik van mout. Mout wordt gemaakt van gekiemde tarwe- en gerstekorrels. Door de gekiemde korrels te roosteren en toe te voegen aan het brooddeeg, ontstaat de donkerdere kleur. Hierdoor krijgt een brood op een natuurlijke manier een donkerdere kleur en lichtzoete smaak.
 

Kilocalorieën in brood

Welk brood bevat meer kcal? Wit brood, bruin brood of volkoren brood? Ik hou het nog even spannend.. Het antwoord krijg je in mijn volgende blog!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Willemijn Zwinkels heeft tot medio 2019 bij Meesterbakker Roodenrijs gewerkt als voedingsdeskundige. Ze schreef blogs en beantwoordde vragen over voeding en gezondheid. Inmiddels werkt ze fulltime in het ziekenhuis. Haar blogs blijven informatief en mogen we blijven delen met jullie. 
Tarwe plaat
Lichtbruin brood gemaakt van fijn vermalen tarwemeel.
Vanaf € 1,65
Boerenlandbrood
Bereid met rogge- en tarwebloem.
Vanaf € 2,00

Recept: Knoflookbrood 

van de barbecue


Niet alleen vlees kan op de barbecue. Je kunt heerlijke groentenspiesjes maken met aubergine, courgette, champions en paprika. Of dit heerlijke knoflookstokbrood. Dat wordt smullen!
Lees verder
BBQ Knoflookbrood