Bloem, meel en volkorenmeel

De molenaar legt het verschil uit...


Wat is het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem? Als iemand dat kan uitleggen, is het natuurlijk de molenaar. Hij maalt immers het graan tot meel en bloem. George Middendorp, molenaar van de Wateringse molen De Windlust, legt in bovenstaand filmpje het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem uit.

Kort gezegd bevat volkorenmeel dus de hele graankorrel (meelkern, kiem en zemel); zijn bij tarwemeel de kiemen (deels) uitgezeefd en bevat bloem alleen maar de meelkern. Er is een duidelijk verschil in voedingswaarden tussen volkorenmeel, meel en bloem. Omdat de meeste voedingsstoffen in de kiem en de zemel van de graankorrel zitten, bevat volkorenmeel de meeste voedingsstoffen. Volkorenbrood neemt daarom ook een belangrijke plek in in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Polder dubbel donker
Extra donker meergranenbrood.
€ 2,99
Waterings molen volkoren
Volkorenbrood met ambachtelijk vermalen meel van de molen.
€ 2,60
Koolhydraat arm brood
Koolhydraat armbrood met weinig koolhydraten, slechts ca. 2.5 gram per boterham. Het brood bevat veel zaden. Hierdoor is het niet alleen heel koolhydraatarm, maar ook rijk aan vezels en eiwitten. Voor mensen die willen afvallen of een koolhydraatarm dieet volgen is dit dus het ideale brood.
€ 2,95
Wit plaat
Brood bereid met eerste kwaliteit witte bloem.
€ 2,20

Recept: Hartige lunchmuffins

met spek, ei en tomaatjes


Wat een verrassing om in je broodtrommel te vinden, deze lunchmuffins! Heb je nog brood van gisteren, dan maakt dat voor dit recept helemaal niets uit. Lekker hartig en makkelijk om te eten. Ook leuk voor de picknick!
Lees verder
Lunchmuffins met spek en ei