Suiker in brood

Suiker in brood

Onze bakkers leggen het uit


Steeds meer mensen vragen zich af of er suiker in brood zit. En zo ja, of het er ook uit kan. Hieronder geven we een eenvoudig antwoord en de uitleg van onze bakkers. 

Er wordt een kleine hoeveelheid suikers toegevoegd aan brood. Dit wordt vooral gebruikt als voeding voor de gist. Daarnaast wordt tijdens de broodbereiding een klein beetje suiker gevormd. Uiteindelijk is de hoeveelheid suiker laag. We leggen uit hoe dat precies zit.

 

Wat is het verschil tussen suiker en koolhydraten?

De termen suiker en koolhydraten worden vaak door elkaar gebruikt maar hebben niet dezelfde betekenis. Koolhydraten zijn opgebouwd uit één of meerdere bouwstenen. Alleen koolhydraten die uit een of twee bouwstenen bestaan, de zogenaamde mono- en disachariden, worden suikers genoemd. Voorbeelden van suikers zijn glucose, fructose (fruitsuiker), lactose (melksuiker) en sacharose (tafelsuiker). Onbewerkte producten, zoals groente, fruit en zuivel bevatten van nature suikers. Suikers worden ook door producenten toegevoegd aan producten. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn en zet uiteindelijk alle verteerbare koolhydraten om in voornamelijk glucose. Glucose wordt gebruikt als energie voor lichaamscellen.

 

Suikers in brood

Brood wordt gemaakt van bloem en/of (volkoren)meel dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat. De koolhydraten die aanwezig zijn in bloem/(volkoren)meel bestaan vooral uit polysachariden (zetmeel) en vezels. Zetmeel is dan ook de belangrijkste van de koolhydraten in brood. Suikers zijn in een kleine hoeveelheid aanwezig in brood, ongeveer 2 gram per 100 gram brood. Een krenten- of rozijnenbrood zal meer suikers bevatten, omdat krenten en rozijnen van nature veel suikers bevatten.

 

Wat is de functie van suiker in brood

Aan een broodverbetermiddel kunnen mono- en disachariden worden toegevoegd. Dat zorgt voor een kleine hoeveelheid toegevoegde suikers in het brood. Stel dat een broodverbetermiddel bijvoorbeeld 23 gram suikers per 100 gram bevat. Dan zal bij een dosering van 3% op de bloem, in het brood uiteindelijk minder dan 0,5 gram suikers per 100 gram afkomstig zijn van het broodverbetermiddel. Suikers kunnen verschillende functies hebben in een brooddeeg. De belangrijkste functie is het voeden van de gist. Een broodverbetermiddel bevat om deze reden bijvoorbeeld vaak dextrose, een vorm van glucose. De gist gebruikt de suikers en zorgt ervoor dat het brood sneller rijst en het broodvolume toeneemt. Hiernaast zorgen de suikers, zoals fructose en glucose, voor een mooie bruine korst. Ook kunnen suikers worden toegevoegd voor de smaak van het brood. Vooral in kleinbrood is vaak een wat zoetere smaak gewenst.

 

Gevarieerd voedingspatroon

Samen met vetten en eiwitten vormen koolhydraten de basis van onze dagelijkse voeding en leveren ze energie voor het lichaam. Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om gevarieerd te eten. Er zijn geen specifieke bezwaren tegen de inname van suikers, zolang deze met mate gebruikt worden. Wie eet volgens de Schijf van Vijf kiest automatisch voor producten met weinig of geen toegevoegde suikers en af en toe voor producten met meer toegevoegde suikers. Op deze manier worden toegevoegde suikers met mate gegeten en passen suikers - ook die in brood - prima binnen een gezond voedingspatroon.

Wil je meer weten over suikers in brood? Download dan onze gratis whitepaper ‘Bakker, zit er suiker in brood?’.
Polder puntje + zonnepit
Zacht meergranenbroodje met zonnepitten bedekt.
per 6 € 4,20
Mueslibolletje
Zacht volkorenbolletje gevuld met noten en vruchten, bedekt met geplette tarwe.
per 4 € 3,20
Duinen original
Heerlijk meergranenbrood gedecoreerd met zonnepitten.
Vanaf € 2,05

Recept: Lunch op een stokje

van je favoriete boterhammen


De uitdrukking ‘alle gekheid op een stokje’ krijgt wat ons betreft een nieuwe betekenis met dit recept. Want wat ziet dit er vrolijk uit. Eigenlijk kun je alle soorten vleeswaren, kaas, rauwkost of fruit afwisselen met vrolijke vormpjes brood. Succes gegarandeerd!
Lees verder
Lunch op een stokje