Voordelen van volkoren

Voordelen van volkoren

Een bewuste en gezonde keuze

Volkoren is gezond, dat hoor je vaker. Maar waarom is volkoren zo gezond en wat is het verschil met tarwe of witbrood? Dat legt de Meesterbakker je graag uit!

Steeds meer mensen kiezen bewust voor gezonde voeding. Volkorenbrood past prima in een gezond voedingspatroon. Niet voor niets is volkorenbrood opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.


Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood mag volgens de wet alleen maar volkorenbrood heten als het van 100% volkorengraan en/of -meel is gemaakt. Volkorenmeel bevat de hele tarwekorrel, dus meel en de fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken tarwekorrels.


Bloem of meel?

Tarwebloem bestaat uit voornamelijk het binnenste deel van het meellichaam en bevat nauwelijks vezels. Hiervan bakken wij witbrood.
Tarwemeel is tarwebloem gemengd met volkorenmeel. Dit gebruiken wij voor tarwebrood oftewel lichtbruin brood.  
Volkorenmeel bestaat uit de hele tarwekorrel (dus incl. zemel en kiem) en hiervan bakken wij volkorenbrood waaronder Duinen Volkoren.  

Wat zit er in volkorenbrood?

Naast volkorenmeel bestaat een volkorenbrood in de basis uit water, een rijsmiddel (gist of desem) en bakkerszout. Als de bakker hier nog extra zaden aan toevoegt, ontstaat er een meergranen volkorenbrood.
 

Waarom is volkorenbrood gezond?

Veel voedingswaarden zitten in de kiem en zemel van de graankorrel. Omdat deze delen in volkorenmeel blijven behouden, bevat volkorenmeel de meeste voedingsstoffen. Daarnaast levert volkorenbrood een belangrijke bijdrage bij de inname van voldoende voedingsvezels, ijzer, jodium en B-vitamines. Ook kan het eten van volkorenbrood het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker verkleinen.

Maar, hoe komt het nu dat je na het eten van een volkoren boterham minder snel weer honger krijgt dan na het eten van een bruine of witte boterham? Voedingsdeskundige Willemijn Zwinkels legt het uit in haar blog.
 
Sesam volkoren
Fijn volkorenbrood met sesam.
Vanaf € 1,85
Grof volkoren + vlok
Volkorenbrood bereid met grof gebroken tarwe korrels.
Vanaf € 1,85
Volkoren-puntje
Zacht broodje op basis van volkorenmeel.
per 6 € 3,00
Polder volkoren
Meergranenbrood op basis van 100% volkorenmeel. Lekker mals en super gezond doordat al het goede van de hele tarwekorrel erin zit.
5,50

Recept:
Clubsandwich van Duinen Volkorenbrood


Duinen Volkorenbrood is een heerlijk volkorenbrood met lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad en kleine stukjes hazelnoot. Dit combineert heel lekker met de ingrediënten van deze clubsandwich. Dus ga aan de slag met al deze verse groenten en beleg. Lekker stapelen en smullen maar!
Lees verder
Duinen volkoren clubsandwich